Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Ciasta drożdżowe

wtorek, 08 marca 2016

rogaliki_3

Słyszeliście ten komplement w dziecinstwie ? " Jestes piekna jak kwiat róży, tylko masz łep za duży?":D Mysmy tak jako dzieci z koleżanką sobie dogryzały :) Eh a teraz coś nieco bardziej kulinarnego :) Rogalików próbowałam w Lublinie u zaprzyjaźnionej rodzinki , ku mojemu zdziwieniu robił je nie kto inny a sam Pan domu :) Starannie każdy rogalik z osobna zawijał a było ich chyba z dwieście XD Widzicie Panowie? Z Waszych wielkich łapek też może wyjść coś delikatnego a i można czasem żonkę zaskoczyć miłym odciążeniem :)

składniki na ok 50 rogalików:

  • 5 dag drożdży świeżych ( czyli pół opakowania zazwyczaj)
  • kostka margaryny 250g 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru + 1łyżka do rozczynu drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • Słoik marmolady z róży, lub innego smaku który Wam najlepiej pasuje np. truskawki ?:)

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z  łyżką cukru, dodać ciepłego,ale nie gorącego mleka, dokładnie rozmieszać i na chwilę zostawić.

W osobnym naczyniu utrzeć na puszysta masę jajka z cukrem. W kolejnym wsypać mąkę, dodać margarynę posiekaną na kawałeczki, lekko zagnieść. Dodać do naczynia z mąką masę jajeczną i dodać drożdże.

Ciasto rozrobić aby było jednolite i wsadzić przynajmniej na godzinę a lepiej na dwie - do lodówki - spokojnie, urośnie tak samo :)

Po tym czasie podsypać stolnice mąka, brać kawałek ciasta wielkości pięści i rozwałkować go na płaski okrąg o grubości ok 0,2-0,5 cm. Podzielić go jak pizze na 8 mniej więcej równych trójkątów. Łyżeczkę marmolady kładziemy u podstawy trójkąta,po czym zawijamy w kierunku najdalej wysuniętego wierzchołka:) rogi podwijamy i wykładamy na blaszkę obłożona papierem do pieczenia w odstępach ok 1 cm.

Piec w temperaturze 180C przez 10-15 minut aż zobaczymy że robią się lekko złote .

Podbiją każdą imprezę !

Bon Appetit!

rogaliki

wtorek, 28 stycznia 2014

Znacie te pyszne, pachnące bułeczki drożdżowe, zawijane z cynamonem i tajemniczą, niebiańską masą, po które się chce wracać i kosztować i kosztować..i wciąż i wciąż? Wymyśliłam,żeby zrobić coś podobnego, ostatnio zauważyłam takie cuda i wzięła mnie straszna ochota na spóbowanie własnych sił i wymyślenie czegoś podobnego..czy mi się udało? Sprawdźcie sami! :)

Przepis na ciasto drożdżowe taki sam jak w TRDLO

Do przygotowania "wnętrza":

  • 250g włoskich orzechów zmielonych
  • pół paczuszki cynamonu
  • 100 g cukry kryształ
  • roztopione masło do posmarowania ( ok 2 łyżki)

Przepis:

Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, na grubośc ok 0,5 cm. Smarujemy jedną stronę masłem, posypujemy obficie naszą mieszanką,zawijamy w rulon,przyciskając palcami,aby środek nam nie wypadał, należy uważać,żeby nie pękało. Następnie kroimy je na ciastka grubości ok 3-5 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce, do podwojenia swej wielkości.

Wsadzamy je do nagrzanego do 180 C piekarnika na 20-25 minut max. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, można pojać lukrem lub schrupać same na gorąco :) Najlepsze są przez pierwsze dwa dni, później należy je przechowywać pod szczelnym przykryciem,żeby nie wyschły.

Bon appetit!

poniedziałek, 15 lipca 2013

Dawno mnie tu nie było w związku z wyjazdem, ale za to przywiozłam Wam coś pysznego.. zwykłe, choć w smaku nadzwyczajne, drożdżowe ciasto, nawijane na specjalne rurki, kojarzone z Czechami... już wiecie co mam na myśli? Tak, odkryłam przepis na TRDLO, które wyszło mi znakomicie, a także opanowałam strategię nawijania go na wałek ( ponieważ trudno kupować specjalny przyrząd tylko do jednego deseru). Jeżeli jeszcze go nigdy nie próbowaliście, z tego przepisu na pewno warto skorzystać, jest prosty a smak wypieku taki sam jak oryginalny. Dobrze też "zatrudnić" kogoś z domowników do pomocy , szczególnie jeśli zaczynacie swoją kulinarną przygodę, ponieważ najdłużej zajmuje proces nawijania ciasta i układania go :)

Poza tym - to jak dotąd najlepszy mój znaleziony przepis na ciasto drożdżowe.Zaczerpnięty z namiotle.pl

Składniki na 12 dużych ciastek

  • 0,5 kg mąki pszennej do wyrobów drożdżowych ( najlepiej)
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych, lub 12,5 g suchych
  • szczypta soli
  • nasiona z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na posypkę:

  • pół szklanki cukru
  • 6 łyżek roztopionego masła
  • 3 łyżeczki cynamonu

Ze świeżych drożdży robimy rozczyn - rozcieramy je z łyżką cukru, łyżką mąki i dwoma łyżkami letniego mleka. Odstawiamy i czekamy aż nieco urosną. W tym czasie do misy wsypujemy kolejno resztę mąki, cukier puder, sół, jajka ( o temperaturze pokojowej), dodajemy rozczyn drożdży, wlewamy roztopione i wystudzone masło, nasionka wanilii i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto mikserem przez kilka minut, aż stanie się luźne i lepkie. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę ( można dać do lodówki - tam też pięknie wyrośnie). Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z misy, uderzamy pięścią, chwilkę wyrabiamy , delikatnie podsypując mąką, rozwałkowujemy na ok 1 cm i tniemy na 12 pasków  -grubych na ok 8 do 10 cm ( mogą być też jak najbardziej węższe, w oryginalnym przepisie - 5 cm), rozciągamy je nieco w rękach, uważając żeby nie porobić dziur i odkładamy .

Na wałek nawijamy folię aluminiową ( duży prostokąt złożyłam na pół, tak żeby był dłuższy niż wyższy, nawijałam na wałek tak jak macie na kolażu). Następnie nawijamy na folię kawałki ciasta tak, aby z jednej strony zostawić nieco folii ( będzie potrzebna aby ciastka stały w piekarniku). Nawijając ciasto radzę zrobić tak - przytrzymać palcem początek, nawijać na zakładkę i końcówkę lekko przycisnąć do reszty ciasta. Zwinnym ruchem ściągamy nasze trdlo z wałka, podwijamy końce filii i stawiamy na sztroc.

Smarujemy trdlo roztopionym masłem i obtaczamy je w cukrze pomieszanym z cynamonem.

Nagrzewamy piekarnik do 180 C, stawiamy je pionowo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok 15 minut do zbrązowienia. Jeśli zauważycie,że góra ciastek jest już gotowa, natomiast dół - niekonieczie, można obrócić ciastka do góry nogami i dopiec aż z obydwa końce ich staną się rumiane.

Wyciągamy z piekarnika, paluszkami wyrywamy folię ze środka i delektujemy się smakiem - najlepsze jeszcze na ciepło:)

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...