Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Ciasta ucierane

sobota, 19 lipca 2014

Jest to oryginalna wersja "ciasta z owocami lata", przepis ma tyle lat ile pamiętam i jest dość słodkie. Zdania na temat tego jaki to jest dokładnie typ ciasta..są podzielone. Mnie zawsze wychodzi bardziej biszkoptowe, mamie ucierane, babci mokre, owocowe.. chyba zależy od ręki kucharza :) W każdym razie, jakie by Wam nie wyszło - jest świetne i naprawdę wszystkim smakuje, dlatego często je piekę na różne spotkania, czy tak bez okazji dla siebie. Słodkie, proste i smaczne - czego chcieć więcej w tak gorąco - burzowe lato jakie teraz mamy? I co najważniejsze - niesamowicie szybkie.

Składniki na formę ok 20 X 35

  • 18 łyżek mąki pszennej ( może być krupczatka - trochę zmienia konsystencję ciasta )
  • 18 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( lub 5 ml ekstraktu z wanilii )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka ( 250 ml) podgrzanego
  • 1/2 kostki margaryny ( lub 125 g masła ) roztopionej i wystudzonej
  •  400 g owoców ( na zdjęciu pokrojone śliwki; mogą być borówki, jabłka, rabarbar, maliny...)

 

Przepis:

Masło/ margarynę roztapiamy na małym ogniu i pozostawiamy do wystudzenia. W misce łączymy: pszesiana mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia; mieszamy do połączenia składników, dodajemy wystudzone masło, mleko i mieszamy - można mikserem - do całkowitego połączenia składników. Myjemy owoce i kroimy na części ( np. śliwki na pół, mniejszych owoców nie kroimy wcale, z pestkowych - wyjmujemy pestki). Część owoców dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką,aż zostaną pokryte ciastem, przelewamy ciasto na brytfankę posmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, resztę owoców wykładamy na wierzch ciasta, delikatnie dociskając, aby za bardzo nie wystawały.

Wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 40 - 45 minut, do tzw. " suchego patyczka ".

Bon appetit!

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Pyszne leciutkie ciasto babci Zosi, bardzo szybkie, rano podała mi przepis a teraz dodaję już gotowe zdjęcia :) Idealne na niespodziewane przyjście gości, letni piknik.. co chcecie:) Musiałam wykorzystać foremkę ! Tak się z niej cieszę! 

Składniki na dużą blaszkę:

  • 0,5 kg owoców letnich
  • 12 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 3 - 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 kostki margaryny lub kostka masła ( lepiej masło)

Przepis:

Roztapiamy w małym garnuszku masło i pozostawiamy je do wystygnięcia. W osobnej misce ucieramy całe jajka z cukrem ( miksujemy) do uzyskania pyszystej masy. Mąkę przesiewamy , mieszamy z proszkiem i cukrem waniliowym, dodajemy do masy jajecznej po łyżce, cały czas miksując, na niskich obrotach. Na koniec wlewamy tłuszcz małym strumyczkiem do masy, również cały czas miksując. Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Na wierzch układamy owoce.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 40 do 45 minut.

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...