Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Nalewki i likiery

środa, 01 maja 2013

Ach długa nieobecność zaostrza apetyt, prawda? Jesteście gotowi na więcej? Smaczniej? Ok, już zaczynamy.

Donad miesiąc oddawałam się mojej pierwszej pasji - moim futrzastym nieparzystokopytnym:) a teraz będę musiała dzielić czas pomiędzy gotowanie a zajmowanie sie końmi:) Zostało mi jeszcze parę przepisów, które robiłam gdy za oknem sypał śnieg ( kiedy to było??) więc je umieszczę, ale sa one ogólniesezonowe, można je robić o każdej porze roku:)

Teraz zapraszam na pyszby domowy likierek, podobny do znanego i lubianego Malibu. Wszędzie szukałam przepisu na coś co chociaż wygląda jak maibu i nie jest ze skondensowanym mleczkiem. Nie znalazłam, więc postanowiłam zrobić je samemu, ma tylko lekkie zabarwienie ok kokosa :)

Składniki:

  • 1 orzech kokosowy
  • 150 g spirytusu
  • 250 ml woly
  • 4 łyzki cukru

 

Przepis

Kokosa rozłupałam, wlałam sok do szklanki, oddzieliłam miąższ od skorupy. Potem odkroiłam brązowe części od miąższu, pokroiłam go na mniejsze kawałki i starłam na dużych oczkach na tarce ( pomagał mi mój M. bo to choć się nie wydaje, mozolna i długa praca, wy możecie użyć kupnych wiórek kokosowych, choć te robione mają więcej aromatu). 3/4 wiórków wsypałam do dużego słoika, zalałam sokiem z kokosa i spirytusem. Zakryłam wieczkiem i odstawiłam na 4 dni. Po tym czasie przez pieluszkę ( lub sitko) odsączyłam spirytus do rondelka, wiórki zostawiłam sobie do ciasta. Do spirytusu wlałam wodę z rozpuszczonym cukrem. Przelałam do butelki i mam:D

Bon appetit!

 

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...