Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Ciasta kruche

niedziela, 21 grudnia 2014

 

Na słodki deserek miałam już dawno ochotę a tartę, jak wam być może wiadomo - można robić na wszystkie przepyszne sposoby. Ja pomyślałam o nieco bardziej ekologiczne wersji ciasta na tartę - z mąką gryczaną, ale można też użyć klasycznie - tortowej. Krem angielski według ukochanej Julii Child a mój pomysł mały - żeby go z tymi owockami - podpiec - wyszedł fantastycznie, aż się sama zdziwiłam :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Mąki łączymy, przesiewamy. Wkrajamy do mieszanki mąk zimne kawałeczki masła, dodajemy sól, całość zagniatamy w palcach, do połączenia składników. Potem wbijamy jajko i formujemy jednolita masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 0,5 do 1 cm grubości, rozkładamy na formę ( np forma do tarty, lub zwykła tortownica , średnica 28 cm.) Nakładamy folię aluminiową i obciążamy ciasto, żeby nie urosło w górę ( jak macie specjalne kulki żaroodporne to można, ale ja jestem tradycyjna - obciążam suszoną fasolką, białą lub czerwoną :) ) Wkładamy do nagrzanego 200C piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.

Nie przejmujcie się, jak wam popęka, nawet sporo, można zawsze zakryć dno owocami i masa nie przecieknie, a smaczne będzie nadal :)

 

Składniki na krem angielski 

  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • gruba laska wanilii
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • Cukier wanilinowy

Mleko z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do wrzenia , możemy wydłubać ziarenka i dodać do mleka. Wyjmujemy laskę waniliową, ściągamy z ognia i czekamy aż nieco przestygnie. W tym czasie żółtka łączymy z cukrem intensywnie mieszając. Potem dodajemy do nich skrobię i mieszamy intensywnie do połączenia, aby nie było grudek. Do przestudzonego mleka wlewamy masę jajeczną, wciąż mieszając, wkładamy z powrotem na gaz i delikatnie podgrzewamy aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając a nie doprowadzając do wrzenia – bo się porobią grudki. Odstawiamy z gazu i odstawiamy na chwilę.

Piekarnik nagrzewamy do 170C, na podpieczony spód przekładamy naszą masę i podpiekamy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, na wierch układamy pokrojone w łezki gruszki i pokrojone na czwóreczki figi. Po wierzchu posypujemy cukrem wanilinowym ( może być nie całe opakowanie, jak wam coś zostanie – nie jedzcie przypadkiem tak samego cukru! Się przekonałam że jest po prostu niedobry a smak się długo niestety utrzymuje :P ) Podpiekamy tak jeszcze ok. 10-15 minut, aż masa nie będzie bardzo galaretkowata. Studzimy i trzymamy w lodówce.

Bon appetit!


poniedziałek, 28 lipca 2014

Pomyślałam,że komuś może się przydać taki dobry sprawdzony przez pokolenia przepis na kruche ciasto, którego można użyć jako spód do ciast z owocami, sernika itp. Możan tez oczywiście zrobić modyfikacje, jak ja ostatnio - dodałam rozdrobnionej czekolady i wyszły pysznie czekoladowe piegusko - podobne :) Spróbujcie czy Wam odpowiada!

Składniki na ok 1,5 kg ciasta

  • 1 kg mąki pszennej ( najlepiej zamoyska)
  • 2 jajka
  • 1 białko jaja ( do posmarowania ciastek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 kostki margaryny ( całe moje dzieciństwo babcia robiła na margarynie i jestem przyzwyczajona do tego właśnie smaku)
  • 1 śmietana 18 % ( ok. 150 g)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka ( ok 125 ml)

 

Przepis:

Margarynę roztpuścić i wystudzić( można w tym celu włożyć garnek z margaryną do naczynia z zimną wodą, uważając żeby ta woda nie dostała się nam do tłuszczu). Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem. Wysypujemy mieszaninę na stolnicę, formujemy z niej górkę w środku robimy dziurę do której wbijamy dwa jajka, wlewamy śmietanę, roztopiony tłuszcz i mleko. całość zagniatamy rękami aż uformuje nam się jednorodna kształtna pachnąca masa.

Dzielimy ciasto na dwie części, owijamy folią i wsadzamy co najmniej na pół godziny do lodówki( najlepiej na godzinę). Po tym czasie wyjmujemy jedną część, rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok 1 cm lub mniej i wycinamy ciastka dowolnego kształtu. Drugą część można wsadzić do zamrażarki i niech czeka na nasze dalsze pomysły :)

Moża również wcześniej posiekać ok 60 g gorzkiej czekolady i dodać do ciasta po wyjęciu go z lodówki ( w tym celu ugniatamy ciasto podsypując co raz kawałkami czekolady, aby cała czekolada dobrze się rozprowadziła).

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, układamy ciastka w niewielkich odstępach od siebie, smarujemy je od góry rozbełtanym białkiem za pomocą pędzelka.

Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 12 - 15 minut do uzyskania jasno karmelowego koloru.

Bon appetit!

poniedziałek, 01 kwietnia 2013

Ukochana Babunia i najbardziej tradycyjne ciasto świata. No a kto nie robi szarlotki lepiej niż własna Babcia?! Zapachniało kuchnią, rodzinnymi pogaduszkami.. ja to nazywam PCIM  - Pięknie, cicho i miło...

Who wants a bite? :)

Składniki na dużą brytfankę

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 kostki margaryny Kasi ( tak byłam uczona i innych nie używam)
  • 1 śmietana " kwadratowa" ( czyli 18% Krasnystaw - nazwa się przyjęła i wszyscy w rodzinie wiedza o co chodzi )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 duże jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 kg jabłek ( najlepiej pół na pół słodkie z szarą renetą)
  • sok z 1/2 cytryny wyciśnięty
  • cynamon( 1 Łyżka ), cukier ( 100 g ) do posypania jabłek

Przepis

Mąkę przesiewamy do garnka , robimy w tym kopcu wgłębienie, dodajemy cukier, proszek, cukier wanilinowy, jaja, śmietanę. Wkrawamy kawałek po kawałku margarynę i zagniatamy całość  (ręką! - ma być rustykalnie!), ale nie za długo, ma powstać spójne ciasto, nie lepkie. Uformowane ciasto dzielimy na 2 części ( bo jedna jest strasznie duża) i wkładamy na ok 1 h do lodówki,żeby odpoczęła.

Nastawiamy piekarnik na 180 C.

Jabłka obieramy, trzemy na tzw. " dużych oczkach" ( jak nie wiecie które to, to zapytajcie się babci ). Ja tutaj zalewam jabłka sokiem z cytryny, zasypuje cukerm i cynamonem, ale babcia robi to dopiero po wyłożeniu jabłek na spód ciasta. Wkładamy do lodówki.

Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy tak, aby miało grubość ok 1 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem i obtoczoną w bułce tartej brytfankę ( ja używam na 3/4 tego ciasta formy o wymiarach 30x40). Wykładamy na to jabłka ( jeśli nie zrobiliście tego wcześniej, tu należy pokropić je cytryną i posypać cukerm i cynamonem). Rozwałkowyjemy drugi kawał ciasta i wykładamy go na górę, dociskając po bokach. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem aż do spodu w równomiernych odstępach ok 3 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 min, aż góra delikatnie zacznie nabierac rumianego koloru. Można kroić ciepłe.

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...