Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Słone przekąski

poniedziałek, 01 kwietnia 2013

Taka szybka przekąska uraduje na pewno nie jednego lwa kanapowego. Bo wiecie co.. jeśli wiosna wita nas taką pogodą jak dzisiaj.. to komu się chce wychodzić z domu? Lepiej zrobić ulubione przekąski w domu! Smak jest naprawdę identyczny, dodajecie dowolne dodatki, kroicie w dowolne wzorki.. moja Babcia się nimi przed chwilką zajadała! :)

Składniki na jeden mały talerzyk

  • 3 malutkie ziemniaczki
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Przepis:

Ziemniaczki myjemy, obieramy, wycinamy wszystkie mniej ładne kawałki. Dalej obieraczką odcinamy kawałek po kawałku ziemniaka ( ja mam taką obieraczkę z delikatnymi zabkami). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszając ( może też być papryka). Rozgrzewamy olej na palniku, sprawdzamy jednym chipsem czy się wystarczająco nagrzał ( chips ma mocno skwierczeć) i po jednym chipsie wrzucamy na olej, tak żeby się nam nie zlepiły ( uwaga - pryska). Trzymamy w oleju, nie obracając parę sekund ( ok 30 s  -  no, to już nie takie pare :P) i szybciutko jak są po bokach zrumienione obcedzamy i na papierowy ręcznik, aby olej wsiąkł.

Bon appetit!

 

Fast Good!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...