Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Babki

poniedziałek, 01 kwietnia 2013

Wygląda artystycznie, smakuje artystycznie (bo ani nie jak piernik, ani nie jak babka piaskowa), ale to przecież zwykła maślana babka! :) Przepis zawdzięczam moje wypieki com ( piszemy razem, przed " com" dajemy kropkę), z moimi modyfikacjami. Chciałam zrobic coś smacznego, ale było już późno, dlatego zdecydowałam się na ten szybki i praktycznie jednomiskowy przepis. "Nabyłam na drodze kupna" , piękną foremkę różyczkę i rzeczywiście - każde zwykłe ciasto wygląta tu - nadzwykle.

Składniki ( moja forma pomieści 1,5 litra, składniki są na 2,5 litra, ale jakoś wyszło :)

  • 500g mąki przennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 5 łyzek gorzkiego kakao
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego dark muscovado - niezwykły aromat!
  • 4 duże jajka
  • 1 kosta masła ( lub 250 ml oleju słonecznikowego)
  • 300 ml Coca-Coli 

Nagrzewamy piekarnik do 160 C. Smarujemy formę obficie masłem lub margaryną.

Suche składniki ( oprócz cukru) przesiewamy i łączymy w mniejszej misce -  nie miksujemy - tylko maczugą ( ja to nazywam "pałką" )mieszamy, żeby się całkiem połączyły. W drugiej misce łączymy składniki mokre - jajka, cukier, roztopione i wystudzone masło, colę - też nie miksujemy tylko roztrzepujemy do całkowitego połączenia się składników. Dodajemy mieszając suche składniki do mokrych i ucieramy na gładką masę ( też tenże samą "pałką" :P ). Wlewamy ciasto do formy i pieczemy ok 30 min w temp 160 C następnie też ok 30 min w temp 170 C ( chociaż powiem Wam, że ja w sumie piekłam 1, 15 min. do suchego patyczka).

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...