Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Desery

środa, 09 marca 2016

Collage_20160309_17_01_03

To miała być zupełna próba. Miałam jeszcze składniki i zachciało mi się czegoś słodkiego. i się tak fajnie udalo że postanowiłam wrzucić :)) 

Dosłownie pozbieralam co miałam, masła troszkę za mało, kakao troszkę za dużo.. ale z dodatkami jest dobre. i krótko się piecze! 15min! Natchnal mnie Jamie Oliver :) 

Składniki na foremke 20x30 

  • dwie tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 120g miękkiego masła 
  • 2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego 
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej 
  • 3 płaskie łyżki kakao 
  • 3duze jajka 
  • skórka z połowy pomarańczy 
  • 2-4g tartego imbiru 
  • może być kieliszek (max 40ml)brandy, bourbonu,

 

Przygotowanie 

Czekoladke polamalam i roztopilam w kąpieli wodnej razem z masłem. Jak wystyglo przelałam do miski. Dodałam cukru, mąki,kakao, szczyptę soli (ona podkreśli fajnie smak czekolady)  rozmieszalam i w trakcie mieszania dodawalam jajka jedno po drugim. Na koniec dodałam skórki pomarańczowej i imbiru, na koniec można też dodać alkohol. 

Na wierzch :

duża garść suszonych lub konserwowych wiśni 

10 kawałków ptasiego mleczka (mi się super sprawdziło to z Milki mleczko Alpejskie) 

10g płatków migdalowych 

garść orzechów włoskich 

 

Ciasto wykladamy na formę wcześniej wyłożona papierem do pieczenia lub jeśli mamy silikonowa to bezpośrednio na nią. Na wierzch wrzucamy dodatki, mleczka dzielimy każde na pół i wtykamy w różne miejsca. Dzięki nim są fragmenty baaardzo miękkie w środku i chrupiące z wierzchu po upieczeniu :) 

Pieczemy 13-15min ale nie dłużej, w 200C, ciasto ma być lekko ruszające się, nie suche. 

Mleczka nam się mogą przypalic od góry jak za wysoko ustawimy, ale to nic, i tak będą pyszne :) 

Otwieramy piekarnik i tak czekamy aż wystygnie, całkiem po ok1h 

i jemy, najlepiej nie samemu XD 

Bon Appétit! 

IMG_20160309_170326

 

wtorek, 31 grudnia 2013

Znalazłam ten przepis już dość dawno temu, skorzystałam z niego parokrotnie i jestem niezwykle zadowolona. Plus ogromny jest taki,ze można gotowe eklerki zamrozić, popakować po parę sztuk i mieć "na wszelki wypadek" jakby zjawili się..nieoczekiwani goście :) Świetne są na wszelkiego rodzaju imprezy, towarzyskie spotkania itp. Napisze krok po kroku jak je najsprawniej przygotować i jak już mam "obcykane" :) feel free to ask, jeśli będziecie chcieli je zrobić a nie będziecie pewni jak:)

Przepis pochodzi z programu "Mad hungry".

Składniki na ok 24 - 30 małych eklerków

  • 250 ml wody
  • 8 łyżek masła
  • 1 szklanka mąki przesianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 jajek

Przepis

Wodę zagotować z garnuszku z grubym dnem. Dodać do niej masło i pomieszać aż się rozpuści. Ściągnąć z palnika, dodać soli po czym dodawać miarowo mąki cały czas intensywnie mieszając aż zrobi się z tego gładka masa. Do masy dodawać po jednym jajku, mieszać do połączenia, dodawać następne i tak dalej. Można dodać jajka do ciepłej masy - jeszcze nigdy mi się nie ścięły. Tak zrobioną masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ok 10 -12 cm paski na grubość ok 5 cm ( wtedy to będą eklerki, jak chcecie ptysie - róbcie okrągłe wzory o średnicy ok 4 cm i wysokości 2 cm, a jak wolicie słomkę ptysiową to zróbcie pałeczki o długości ok 6 cm i grubości ok 3 cm.) Wzór zależy od końcówki rękawa i waszej wyobraźni:) 

Na tym etapie można iść w dwie strony: Można wyciskać gotowe ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia ( blaszkę posmarujcie masłem zanim położycie papier) a można powyciskać na plastykowe podstawki i wsadzić do zamrażalnika. W zamrażalniku powinny spędzić najmniej 0,30 min po czym można je wyjąć, odkleić od tacek, wrzucić do woreczków i przechowywać. Kiedy będziecie je chcieli zrobić wystarczy tylko wyjąć je z zamrażalnika, ułożyć na blaszce do pieczenia w sporych odstępach i włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika na 10 minut, po czym zwiększyć moc do 220 i tak trzymać jeszcze 5 minut. Tak samo postępujemy jeśli od razu po zrobieniu ciasta chcemy je upiec.

Po upieczeniu studzimy, przekrawamy nożem z ząbkami na połowę, nakładamy na nie ubitą śmietanę ( można posłużyć się gotową, albo ubić kremówkę, ja zazwyczaj ubijam sama, kupuję 400 ml kremówki 30 %, dodaję do niej śmietan - mix, a w trakcie ubijania dodaję ok 50 g cukru pudru)

Na koniec można górę eklerków udekorować polewą czekoladową.

Bon appetit!

środa, 27 marca 2013

 

Tak, tak tak! To niewymownie, niewyobrażalnie jest TO! Słodkie, delikatne, wyrafinowane..ale! Jakież proste w przygotowaniu! Zaskoczysz ukochana osobę, że tak dobrze gotujesz - gwarantowane:)

Przepis klasyczny plus pare sugestii Magdaleną Gessler.

 

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka ( można dać nawet do 6  - im więcej tym lepsze)
  • 100 g drobnego cukru do wypieków ( nigdy takiego nie kupuje - mielę zwykłdy cukier w maszynce do kawy przez 3 sek. :) )
  • paczka biszkoptów ( ilość zależy od waszego naczynia na tiramisu - mają być 2 warstwy, żeby zakryć dół i warstwa środkowa)
  • 30 ml likieru amaretto ( obowiązkowo !)
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • pare kropel soku z cytryny ( 10 ml)
  • zaparzony kubek mocnej kawy.
  • 2 łyżeczki  gorzkiego kakao

Przepis:

Zaparzyć kawę, odczekać aż przestygnie i wlać do pojemnika, w którym łatwo nam będzie maczać biszkopty.  Zagotować wodę. Jajka umyć i jedno po drugim maczać we wrzątku na 5 sekund, czynność powtórzyć 2 razy ( zabieg ten wykonuje zawsze, żeby usunąć ze skorupki bakterie ). Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukru i miksować na puszystą, jasnożółtą masę ( im jaśniejsza tym lepiej) - można to zrobic mikserek, ale ja wole kontrolować " żółtość" i używam trzepaczki balonowej. Białka ubić z odrobina soli na sztywno. Do masy żółtkowej dodać serka mascarpone, delikatnie go wmieszać, by nie było grudek. Dodać skórkę i sok z cytryny, amaretto. Na koniec dodawać pianę - porcjami - najpierw 1/3 poten 1/2 potem resztę i delikatnie wmieszać, żeby nie straciło puszystości. Biszkopty maczac na pare sekund w kawie i układac na dnie naczynia ( ja używam żaroodporka takiego jak na crumble ) Zalać to jedną druga masy, rozprowadzić. Położyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w kawie i wylac na nie druga część masy mascarpone. Wyrównać. Tak przygotowane ciasto zakryć folią aluminiową i włożyc do lodówki, minimalnie na 2 godziny, a najlepiej na nałą noc. Przed podaniem posypać od góry kakao.

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...