Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Ciasta francuskie

sobota, 04 maja 2013

Zauważyłam je kątem oka w telewizji w programie mojego ulubionego Jamie'go  - The Naked Chef. Po prostu musiałam je zrobić! Pyszne, szybkie..ah.. sami spróbujcie! Najlepsze są na ciepło, po przygotowaniu, bo na następny dzień karmel może się roztopić i wsiąknąć w ciasto..ale i tak są wtedy pyszne:) Aj, rozpływam się.. no dobrze, już opisuje :) Ach miętkie i chrupiące zarazem..

Składniki na ciasto ok. 15 sztuk:

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego ciemnego lub jasnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki 
  • mąka do wałkowania
  • szklanki bez ucha, małe słoiczki lub foremki

Rozwałkowujemy ciasto na cienko, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy po calości równomiernie cukrem, cynamonem i gałką. Ciasto zwijamy w rulon jak najciaśniej i kroimy na kawałki ok 3 centymetrowe. Każdy kawałek rozgniatamy dłonią , podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na cienkie placuszki, ale bez dziur. Foremki, lub w oryginale - szklanki bez ucha smarujemy masłem i nakładamy na nie od góry placuszki - jak na zdjęciu. 

 

Pieczemy od 10 do 15 minut w 190 C. Podczas pieczenia przygotowujemy nadzienie - filling :D

Składniki na filling:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 250 ml kremówki
  • nasiona z laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Kremówke pogrzewamy na średniej mocy palnika, pilnując by się nie zaczęła gotować. Jajka miksujemy z miodem na jednolitą masę. Dodajemy skórkę, lub ew. aromat pomarańczy..ale przecież..ważne żeby jedzienie miało styl, prawda? Lepiej skórkę :) Dodajemy wanilię.Wlewamy powoli śmietankę do masy, przelewamy całość do rondelka i podgrzewamy nieustannie mieszając, na małej mocy palnika, żeby się nie zwarzyło. Kiedy mieszanina zacznie gęstnieć, ściągamy z palnika, studzimy chwilkę i przelewamy do gotowych tartaletek.

Jeśli w tartaletkach zrobiły nam się podczas pieczenia dziury, możemy zatkać je miękkim owocem np. bananem - bardzo smaczne. I dopiero potem wlewamy nadzienie. Na górę robimy karmel.

Składniki na karmel:

  • 4 - 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody

Roztapiamy cukier na średniej mocy palnika, aż zacznie lekko zmieniać kolor na kasztanowy. Zdejmujemy z palnika, wlewamy gorący do tartaletek i czekamy aż całość przestygnie.

Bon appetit!

 

sobota, 23 marca 2013

Wczoraj zaprosiłam paru gości..wiadomo, każdy coś przynosił, ale jak to już w polskim zwyczaju jest gospodyni musi coś wystawić sama - szczególnie jak bardzo lub gotować :) Ale jak to też u nas - zabieganych łakomczuchów - bywa, nie miałam zanadto czasu.. sięgnęłam więc do mojej nowej książeczki " serniki, szarlotki, makowce" i.. bach! Przepis bardzo szybki ( 25 minut z pieczeniem! ) a taaaaki smaczny.. sama ledwo uszczknąłam jeden kawałek - wszystko się rozniosła w parę sekund!

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 duze lub 6 małych jabłek kwaśnych
  • 100 g cukru
  • 1łyzeczka cynamonu
  • sok z cytryny
  • rodzynki ( ok 30 g)

dodatkowo:

  • ok. pół małego słoiczka dżemu morelowego ( choć ja dałam borówkę leśną, bo innego nie miałam i wyszło - cudo! )
  • 75 ml wódki

Nagrzać piekarnik do 200 C . Blachę smarujemy masłem, porządnie, jeśli mamy do czynienia z ciastem kupnym. Kładziemy jeden placek ciasta, smarujemy po nim zimną wodą i nakładamy na niego drugi. Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy : małe na połówki duże na ćwiartki. układamy symetrycznie na cieście ( można delikatnie docisnąć żeby się trzymały.  Kropimy każde paroma kroplami soku z cytryny. Cukier mieszamy z cynamonem i obsypujemy owoce równomiernie. Wsadzamy do piekarnika na 10 minut. W tym czasie rozpuszcany w rondelku dżem z wódką. Po upieczeniu się ciasta, smarujemy po całości przygotowaną miksturą, posypujemy rodzynkami ( można je najpierw sparzyć) i wsadzamy jeszcze na chwikle do piekarnika ( ok 2 minut).

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...