Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Sosy, musy i nadzienia

wtorek, 07 maja 2013

Mieliście kiedyś okazje spróbować takie praaaawdziwego amerykańskiego masła orzechowego? Ale wiecie, takiego z filmów...

Ja zawsze miałam,a to na co trafiałam w sklepach nie smakowało jak moje wyobrażenia. Zatem postanowiłam zrobić Własne! O tak, sama kontroluje czy chce chrunchy czy light.. czy ma być mocno płynne czy tylko dać się rozsmarować..ach.. spróbujcie :)

 

Składniki na 1 duży słoik:

0,5 kg orzechów ziemnych

sól do smaku

 

Przepis:

Obrałam z mamą orzechy z łupinek i skórek, podprażyłam na patelni i wrzuciłam do.. młynka do kawy :D Zasypałam szczyptą soli.. mielenie zajęło mi ok 1 minuty, z czego w międzyczasie otworzyłam młynek i przemieszałam. Powstała lekko płynna masa, z kawałkami orzeszków. (Jakbym mieliła dłużej masło byłoby całkowicie płynne i gładkie, choć nie lejące.) Całość przełożyłam do słoika i stoi sobie w lodówce :D 

Zawsze chciałam zrobić te prawdziwe amerykańskie ciasteczka, ale właśnie nie miałam masła! Teraz już mam! Oooo, klekajcie narody jakie to maaasłoooo :)

Bon appetit!

środa, 27 marca 2013

Propozycja dla toffiman'ów. Coć do słodkich deserów, lodów ( jak moje creme brulee) czy..ot tak, łyżeczką :)

Najlepszy przepis znalazłam na blogu brulionzprzepisami.blox.pl ( dziękuję)

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 130 ml wody
  • 200 g śmietany kremówki

 

Przepis:

Do rondelka z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy wody i gotujemy, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru - uwaga, nie przypalić! I niech was wszyscy bronią przez próbowaniem - jest kosmicznie goracy i długo taki pozostaje...

Do takiej mikstury wlewamy kremówkę ( będzie wybuchowa reakcja ścinania karmelu) i wstawiamy dalej na palik, czekając aż karmel się rozpuści, mieszamy. Czekamy aż przestygnie i polewamy deser, lub przelewamy do flaszki i trzymamy w lodówce :)

Bon appetit!

czwartek, 21 marca 2013

..mmm..biała..i to czekolada! Opracowałam mój sposób na lemon curd - przepyszny irlandzki mus... w wolnym tłumaczeniu "twarożek" choć.. co on ma z twarożku? Anyway - biała czekolada dodaje mu delikatności, konsystencji i przełamuje cierpkość cypitrynki :)

Składniki na pół pękatego słoiczka:

  • Skórka otarta z 3 cytryn
  • sok z 3 cytryn
  • 50 g masła
  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ok. 200 g. drobnego cukru do wypieków
  • 3 żółtka

Przepis:

Sok, skórkę i żółtka podgrzewamy w rondelku. Dodajemy po połowie cukru do rozpuszczenia. Dodajemy mąkę, mieszając by nie zrobiły się grudki. Gotujemy, dodajemy masło i czekoladę w kostkach. Mieszamy cały czas aż zgęstnieje. Przelewamy gęste na sitko, przecieramy skórkę i reszki z grudek mąki i do słoiczka :)

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...