Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Babeczki

sobota, 06 kwietnia 2013

 

Wpadł mi w oko pewien konkurs na wiosenne wypieki.. Pomyślałam,że najwyższy czas przyciągnąć wiosnę myślami, bo tak z własnej nieprzymuszonej to ona nie przyjdzie. Zrobiłam więc te słodziutkie stokrotki ,żeby przebiły się przez mroki zimy. Przepis tak naprawdę jest mojej pra-pra-babci, pochodzi z Ukrainy, ja tylko odważyłam się go troszku wzbogacić w czekoladę i kokos. A jak smakują? Spróbujecie sami.. :)

Składniki ( ok 15 sztuk):

7 jajek
200 g cukru
120 g masła
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g białej czekolady
40 g wiórków kokosowych
płatki migdałów, kolorowe kuleczki ( opcjonalnie )
Na glazurę:
1 gruszka nashi
kilka kropel soku z cytryny
2 łyżeczki masła
2 łyzeczki mleka
1 łyżeczka cukru ( może być brązowy)
Przepis:
 Nagrzewam piekarnik do 180 C. Masło roztapiam w rondelku z połamaną białą czekoladą. Ubijam pianę z białek na sztywno.
Żółtka ucieram z cukrem na puszystą, białą masę.  Cały czas mieszając, dodaję powoli  do niej roztopioną, nie gorącą czekoladę. Do mąki dodaję proszek do pieczenia, całość przesiewam i dodaję po łyżce do masy czekoladowo - żółtkowej. Delikatnie wprowadzam do masy pianę z białek, mniej więcej po 1/3. Na koniec wsypuje do masy wiórki kokosowe i mieszam po raz ostatni. Foremki na babeczki, albo papilotki, napełniam do 3/4 wysokości. Wstawiam je do rozgrzanego piekarnika na 30-35 minut, sprawdzam patyczkiem czy są już suche w środku.
W międzyczasie przygotowuję glazurę: Obieram gruszkę, trę ją na puree na trace i wkładam do rondelka. Dodaję cukier, masło, mleko i sok z cytryny, całość gotuję ok 10 minut.
Gdy babeczki są już gotowe , wyjmuję je z piekarnika, studzę, wydrążam dziurkę na środku, wlewam do niej łyżkę glazury ( może być ciepła) i przyozdabiam całą babeczkę płatkami migdałów, aby wyglądała jak wiosenny kwiatuszek. 
Bon appetit!

wtorek, 12 marca 2013

Nie znosze w marcu zimowej pogody.. A wiecie co jest najlepsze na taka pogodę? Czekolada! Dużo dzużo czekolady i.. owoce sezonowe. Mówię wam, jak będzie sezon, zamroźcie sobie parę paczuszek różnych słodkaśnych owoców. Najlepsze pyszności na zimową chandrę.

Przepis zaczerpnięty z magazynu " Olive"

Składniki na 9 babeczek:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła ( ja dałam margaryny - są lepsze)
  • 2 jajka
  • 180 - 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g malin świeżych lub mrożonych

Przepis:

Rozgrzać piekarnik do 180 C. Margarynę z czekoladą rozpuszczamy na palniku. Ja dodałam do tej masy jeszcze 3 łyżeczki gorzkiego kakao, żeby zagęścić. W osobnej misce miksujemy ze sobą jajka, makę, cukier i proszek. Po wystygnięciu czekolady wlewamy ją do środka cały czas miksując. Rozlewamy masę do foremek ( ja użyłam  silikonowych) -  tak że najpierw wlewamy jedną warstwę, mniejszą niż do połowy, układamy na to ok 3, 4 maliny i zalewamy drugą łyżką masy, aby wszystkie były zakryte. Piec przez 17 min 180 C.



Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...