Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Crumble

wtorek, 07 maja 2013

Kolejna porcja przepisów na pozywne sniadanie..a raczej na moje ulubione śniadaie - Crumble! Wrzuciłam do miski to co miałam pod reką, żeby nie tracić czasu i voila! Bardziej sypkie tym razem bo z krupczatką, ale przez to delikatniejsze :)

Składniki na 3 porcje:

  • 75 g mąki krupcztaki
  • 75 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta gałki muszkat
  • 2 ciasteczka belvita z nadzieniem jogurtowym ( lub każdym innym)
  • 1,5 banana
  • masło do obsmarowania foremek

Przepis:

Składniki sypkie i masło łączę ze sobą szybko w miseczce, tak żeby powstały grudki.  Miksuje ciasteczka i dodaje takie pokruszone ( można pokruszyć ręcznie). Rozgrzewam piekarnik do 190 C. 3 kokilki 11,5 cm średnicy smaruje masłem, kroję banana na plasterki i wykładam dno równomiernie. Na górę sypię moją kruszonkę, wsadzam do piekarnika na 15 minut. Można podawać ciepłe lub poczekać aż całkiem wystygnie - też jest pyszne !

 

środa, 03 kwietnia 2013

Jak już Wam pisałam wcześniej, śniadanie, to nie jest mój ulubiony posiłek w ciągu dnia. Zazwyczaj jem kawę i biorę ze sobą ciasteczka belVita bo skusiła mnie reklama: energia uwalniana przez 4 godziny :) Znalazłam również sposób, aby wpleść moje ulubione ciasteczka w śniadanie, wykorzystując przy tym najmniej czasu i zużywając najmniej energii. Tak, są to crumble. Pyszne i pożywne. Nawet moja babcia się nimi zajadała :)

Składniki na 3 ramekiny:

  • 150 g malin ( rożonych lub świerzych
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego dark muscovado
  • 5 łyżeczek płatków owsianych
  • 2 łyżeczki zmielonych migdałów ( opcjonalnie, wiecie już że do suchego crumble można dodać wszystko :P)
  • 4 pokruszone ciasteczka belVita " Energia na cały poranek" - orzechowo-czekoladowe
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła

Przepis:

 

Przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło , cukier i możliwie szybko i najbardziej niestarannie jak się da zagnieść - nie wyrabiać, mają to być same grudki. Dodać resztę suchych składników, w dowolnej kolejności i wprowadzić je do masy. Ma powstać nieregularna grudka ( grudki). Jeżeli za długo rozrabialiście kruszonkę i masło zaczyna się nadtapiać, wsadźcie masę do lodówki, na czas przygotowywania kokilek. Ja użyłam ramekinów o średnicy 11,5 cm. 

Smarujemy ramekiny obficie masłem, wysypujemy na dno po równo malin i skruszamy na nie naszą kruszonkę ( skruszamy kruszonkę...ee ).

Wsadzamy tak do rozgrzanego piekarnika ( 180 C ) i pieczemy ok 15 min, może nawet krócej, do zrumienienia kruszonki. Jemy ciepłe. A do tego, czemu by nie, może kieliszek mleka? :D

Bon appetit!

Wpis bierze udział w :



poniedziałek, 11 marca 2013

To crumble z kolei zazwyczaj robię na śniadanko i jest.. genialne! Szybkie, pożywne, można dowolnie modyfikować a proporcje kuszonki - najlepsze jakie znalazłam!

Przepis pochodzi z : owsianakraina.blogspot.com

Składniki:

  • 5 jabłek średniej wielkości ( ja uzywam słodkich, ale może też być kwaśniejsza szara reneta dla kontrastu)
  • 75 mąki
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 30 g. płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g cukru
  • 75 g zimnego masła
  • świeża mięta, lody waniliowe, jabłkowe, cytrynowe...śmietana kremóka.. co kto woli :)

Przydotowanie:

Obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy na ćwiartki. Podsmażamy je na patelni, dodając trochę wody i ze 2 łyżki cukru, tak żeby zmiękły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. W misce łączymy masło, mąkę, cynamon,płatki owsiane, migdały, a na koniec cukier, tak by ciasto było kruche i sypkie. Układamy jabłka do żaroodpornego naczynia by przykryły całe dno ( ja użyłam prostokątnego o wymiarach 26 na 17). Całość posypujemy równomiernie kruszonką i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 25 min. Kruszonka ma się zarumienić a jabłka na spodzie - bulgotać.

Bon appétit!

sobota, 09 marca 2013

Crumble jako wyspiarski deser wielu z was zna. Teraz jego innowacja, coś z owoców sezonowych, naprawę pyszny deserek na romantyczny wieczór..a jeszcze przy winie...uhmmmmm...

 

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g masła ( temp. pokojowa)
  • 50 g cukru
  • ok. 90 g otrębów owsianych z żurawiną ( mogą być też same płatki owsiane)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 250 g truskawek ( tak, żeby wypełnic jedną warstwą spód formy) - ja dodałam mrozonych :P
  • masło do wysmarowania foremki
  •  

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 C. Mąkę, masło, cukier otręby i migdały szybko zagnieść w misce,żeby masło nie stało sie płynne. Formę w której będziemy piec ( ja użyłam okrągłej formy do tary o średnicy 23 cm) wysmarować masłem. Truskawki ( świeże lub mrożone) poprzekrawać na połówki i układać na dno formy tak by całe zakryły. Na wierzch wysypujemy naszą kruszonkę, im więcej grudek, tym lepiej. Pieczemy tak ok 20 minut. Podawać ciepłe, można z lodami ( np. owocowymi ) lub schłodzonym białym winem.

Bon appétit !

PS trzeba uważać, bo te otreby, które kupiłam lubią się szybko przypalać z wierzchu. Ale są tak smaczne, że warto!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...