Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Lody

środa, 27 marca 2013

 

Znany francuski deser.. ale czy rzeczywiście francuski? Julia Child w swojej książce pisze: " Choć wielu uważa go za deser francuski, creme brulee jest w isocie Kreolski " :)

Ale sam creme brulee umieszcze kiedy indziej - dzisiaj słodka fantazja o nim - lody! Przepis podsawowy - podobny do kremu angielskiego, ale - całkiem inny :)

Składniki na litr lodów

  •  3 szklanki mleka
  • 2 szklanki kremówki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii ( nie aromatu! Można dodać ziarenka z 1 laski wanilli)
  • 6 żółtek

Do garnuszka wlewamy mleko, połowę cukru, połowe kremówki i nasionka z wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast ściągamy z palnika  - nie wiem czemu, ale kremówka musi zawrzeć żeby lody się udały ( Laura Calder też nie wie czemu :P).  Miksujemy w osobnym naczyniu żółtka z resztą cukru. Ściągamy mleko z palnika. Hartujemy mieszankę jajeczną- czyli dodajemy po łyżce ciepłego mleka i mieszamy dokładnie ( to zapobiega ścinaniu jajek) - tak ok 4 łyżki. Potem powoli przelewamy jajka do mleka, cały czas mieszając.  Wstawiamy na palnik i grzejemy na małym ogniu do momentu, aż mieszanka zacznie delikatnie gęstnieć i oblepiac nam łyżkę ( nie będzie to miało spektakularnego efektu, ale różnicę w gęstości poczujecie). Natychmiast ściągnąć z palnika, dodać resztę kremówki, schłodzić , przelać do docelowego pojemnika na lody i do zamrażarki. Wyciągać co ok 2 h i miksować ( zrobić tak najmniej 3 razy) żeby lody były gładkie i nie powstawały kryształki wody. ( Chyba, że macie maszynkę do lodów - wtedy wlać zimną miksture do maszynki i czekać aż się lody zrobią).

Podczas zamarzania zrobić sos karmelowy , ostudzić go i zimnym polewać lody - albo te już zamrożone  - po wierzchu, jak ja, albo, w trakcie ich zamarzania ( tak chyba nawet będzie lepiej) wmieszać część syropu pomietrzy lody, delikatnie, drewnianą szpatułką - nie mikserem.

Bon appetit!

środa, 27 lutego 2013

Czy nie uważacie, że czasami trzeba.. osłodzić życie..należycie? Tak właśnie jest s tymi lodami, wyważone, słodnie, ale nie przesadnie,z cudownymi waniliowymi ziarenkami...

Inspiracją jest french chef M. Roux.. mistrzu! Dziękuję w imieniu wszystkich lodoholików :)

Składniki :

  • pół litra mleka
  • jedna laska wanilii, przecięta, wydłubane nasionka
  • 70g cukru
  • 6 żółtek, temp. pokojowa
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %

 

Powoli, na małej mocy palnika doprowadzamy do wrzenia mleko, część cukru, wanilię ( wrzucamy same ziarenka, ale można dodać do gotowania laskę, dla lepszego smaku). Roztrzepać na gładka masę żółtka z resztą cukru i wlewać do nich powoli gotujące się mleko. Położyć natychmiast na powrót na palniku. Powoli podgrzewać, pilnując, by masa nie zaczęła bulgotać ( oznaczałoby to,że jajka się zwarzyły i sam byłby juz zepsuty). Podgrzewamy do momentu wyraźnego zgęstnienia masy. Po zdjęciu z palnika, schłodzić, wsadzić na chwilę do lodówki ( ok. 20 min). 

Do pojemnika docelowego, w którym będziemy zamrażać lody wlać zimną śmietanę kremówkę. Przez sitko przecedzić do niej masę, co pomoże zniwelowac ew. grudki. Tak wsadzamy masę do zamrażalnika. Porada: Jeśli nie korzstasz z maszynki do lodów, wyjmuj je co pół godziny przez ok 4 godziny i za każdym razem dokładnie je zmiksuj . 

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...