Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !

Serniki

sobota, 11 maja 2013

Sprawdzony na zadowolonych przyjaciołach :) Kazałam im najpier wypróbować,żeby nie była to tylko moja opinia, że jest.. wyjątkowy. Lepszy od tiramisu - sernika, a taki prosty :) Prosze, spróbujcie sami

Przepis pochodzi z Moich Wypieków. com

 



Składniki na 30 cm formę

  • 1 kg sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 g serka masccarpone
  • 1 puszka mleczka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g gorzkiej czekolady - ja dałam z pomarańczą

 

Składniki na spód brownie:

 

  • 100 g masła
  • 80 g gorzkiej czekolady,
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki pszennej

 

Przepis:

Masło rozpuścić z czekoladą na małym gazie. Zostawić aż nieco przestygnie. Jaja ubić z cukrem na puszysta masę, cały czas miksując wlać czekoladę, wsypać przesianą mąkę, wylać do formy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w temp. 170 C przez 15 minut. Wyjąć i nieco ostudzić   

Wszystkie składniki do sernika,poza czekoladą, wrzucić do dużej miski, szybko zmiksować na jednolita masę aż składniki się połączą. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Odlać szklankę masy serowej, wlać do niej czekoladę, chwilkę zmiksować. Przelać masę sernikową na spód brownie, masę czekoladową wlewać kleksami, pomieszać widelcem żeby powstał marmurek lub łaciatek :)

Piec w temp. 150 stopni przez ok 90 minut z naczyniem żaroodpornym z woda umieszonym na dole piekarnika ( w kąpieli wodnej) . Wierzch będzie sprężysty, ale nie suchy, nie sprawdzać patyczkiem, bo to nic nie da. Odczekać w otwartym piekarniku az wystygnie, na noc wlożyć do lodówki, podawać oprószone kakao lub solo :)

Bon appetit!

 


niedziela, 24 lutego 2013

 

 

Trochę minęło zanim zabrałam się za pierwszy wpis o poważnym gotowaniu..ale już dobrze. Koniec leniuchowania, czas zacząć Moją Wielką Kulinarną Przygodę! Sesja już za mną, należy świętować!

Na pierwszy ogień idzie coś słodziutkiego, oryginalnego i.. niesamowicie prostego. Sernik z dodatkiem mascarpone, nasączonych biszkoptów i czekoladkowym spodem to absolutnie jest to!

Przepis na spód:

  • ok.15 podłużnych biszkoptów
  • 100 g masła ( temperatura pokojowa)
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • cynamon zmielony ( opcjonalnie) 

Kawę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody, dodać cynamon, wymieszać i zostawić. W większej miseczce pokruszyć biszkopty, dodać do nich masło, wszystko razem zagnieść. Poszatkować ( lub potrzeć na tarce) czekoladę na drobniutkie kawałeczki, dodać do masy i zagnieść. Tortownice 26 cm wysmarować po dnie masłem, nałożyć na to papier do pieczenia. Na przygotowaną tortownicę wykładać masę ( będzie się ona lekko kruszyć). Po wierzchu masy pokropić kawą z cynamonem , aby masa lekko nasiąkła, ale nie była wodnista. Resztę kawy pozostawić, będzie potrzebna przy serniku.

Przepis na sernik

  • 1kg serka twarogowego podwójnie lub potrójnie zmielogego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • ok. 15 podłużnych biszkoptów
  • opcjonalnie - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Miksujemy razem ser z mascarpone do gładkości. Do masu dodajemy łyżka po łyżce cukier puder. ( Tu można dodać mąkę ziemniaczaną aby sernik był bardziej gęsty). Później wrzucamy cukier wanilinowy i po kolei po jednym żółtku ( pamietając by za każdym razem przemiksować po dodaniu kolejnego składnika). Na koniec dodajemy amaretto i miksujemy krótko jeszcze raz. Pół masy wykładamy na przygotowany uprzednio spód. Biszkopty krótko maczamy w pozostałej kawie i układamy je na wierzch wyłożonej masy jeden obok drugiego, aby zakryć całą powierzchnię. Później wykładamy pozostałą część masy i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Piec ok. 45 min. w tem. 180 C. Tak, aby cały serniczek był sprężysty, nie surowy, ale też nie suchy. Po upieczeniu studzimy 10 min. w zamkniętm piekarniku, później lekko uchylamy drzwiczki, najlepiej jak przed podaniem wystygnie tak całą noc. Po całkowitym wystygnieciu można wypiek oprószyć gorzkim kakao i przyozdobić wiórkami gorzkiej czekolady!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...