Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
poniedziałek, 28 lipca 2014

Pomyślałam,że komuś może się przydać taki dobry sprawdzony przez pokolenia przepis na kruche ciasto, którego można użyć jako spód do ciast z owocami, sernika itp. Możan tez oczywiście zrobić modyfikacje, jak ja ostatnio - dodałam rozdrobnionej czekolady i wyszły pysznie czekoladowe piegusko - podobne :) Spróbujcie czy Wam odpowiada!

Składniki na ok 1,5 kg ciasta

  • 1 kg mąki pszennej ( najlepiej zamoyska)
  • 2 jajka
  • 1 białko jaja ( do posmarowania ciastek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 kostki margaryny ( całe moje dzieciństwo babcia robiła na margarynie i jestem przyzwyczajona do tego właśnie smaku)
  • 1 śmietana 18 % ( ok. 150 g)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka ( ok 125 ml)

 

Przepis:

Margarynę roztpuścić i wystudzić( można w tym celu włożyć garnek z margaryną do naczynia z zimną wodą, uważając żeby ta woda nie dostała się nam do tłuszczu). Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem. Wysypujemy mieszaninę na stolnicę, formujemy z niej górkę w środku robimy dziurę do której wbijamy dwa jajka, wlewamy śmietanę, roztopiony tłuszcz i mleko. całość zagniatamy rękami aż uformuje nam się jednorodna kształtna pachnąca masa.

Dzielimy ciasto na dwie części, owijamy folią i wsadzamy co najmniej na pół godziny do lodówki( najlepiej na godzinę). Po tym czasie wyjmujemy jedną część, rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok 1 cm lub mniej i wycinamy ciastka dowolnego kształtu. Drugą część można wsadzić do zamrażarki i niech czeka na nasze dalsze pomysły :)

Moża również wcześniej posiekać ok 60 g gorzkiej czekolady i dodać do ciasta po wyjęciu go z lodówki ( w tym celu ugniatamy ciasto podsypując co raz kawałkami czekolady, aby cała czekolada dobrze się rozprowadziła).

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, układamy ciastka w niewielkich odstępach od siebie, smarujemy je od góry rozbełtanym białkiem za pomocą pędzelka.

Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 12 - 15 minut do uzyskania jasno karmelowego koloru.

Bon appetit!

niedziela, 20 lipca 2014

Zrobiłam go już jakiś czas temu i zasmakował całej rodzinie. Użyłam takich składników jakie są najbardziej naturalne, polskie, bo wiedziałam,że babcia, czy dziadek nie zasmakują w orientalnych czy bardzo wymyślnych przyprawach,a w obiedzie przecież chodzi o to aby był o ile to możliwe - dla każdego. Była promocja na królika, kupiłam całą tuszkę, warzywa, pieczarki i.. przytąpiłam do gotowania. Powiem Wam że jak na pierwszy raz gotowania takiego mięsa wyszło..naprawdę nieźle :) Radzę też oglądnąć filmik jak rozczłonkować królika i jakie kawałki mięsa są najsmaczniejsze a jakie warto odrzucić bo są twarde i niesmaczne.  Przepis nie jest czasochłonny i nie jest bardzo trudny, więc jak się trafi okazja na królika, warto ją złapać :)

Składniki:

  • jedna tuszka z królika
  • 600 ml wywaru warzywnego ( seler, pietruszka, marchewka, por)
  • główka włoskiej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 1 opakowanie śmietany 18 %
  • 1 por
  • czosnek - 4 ząbki, tymianek, rozmaryn ( najlepiej śmieżo posiekane), pietruszka, koperek ( mogą być suszone)
  • sól, pieprz czarny
  • masło do wysmarowania formy
  • olej ( np. rzepakowy)do połączenia ziół

Przepis:

Królika umyć, poćwiartować ( dobrze żebyście sobie najpierw zobaczyli jak np. w tym filmiku) natrzeć solą i pieprzem. Posiekać przyprawy: obrany czosnek, tymianek i rozmaryn ( tymianku więcej niż rozmarynu; tymianku tak pół garści a rozmarynu półtora gałązki ( siekamy liście bez gałązek!).Połączyć przyprawy ze sobą z 5 łyżkami oleju i zostawić na chwilę. Przygotować wywar warzywny ( można dodać do wywaru kostkę rosołową warzywną ,ale sama robię po prostu na świeżych warzywach).  Królika nasmarować przyprawami; wrzucić na patelnię i obsmarzyć z obu stron ( ok. 15- 20 min).

W międzyczasie przygotować sos śmietanowo - grzybowy:

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić je na patelnię, posolić ( ok 0,5 łyżeczki) i poczekać aż puszą sok i się przysmażą. Do śmietany dodać troszkę soli ( ok 1 łyżeczki), pieprz, 1 łyżeczkę suszonej pietruszki ( można świeżej) 0,5 łyżeczki suszonego koperku, wymieszać i wstawić do lodówki.

Pora posiekać na plasterki ( bez części zielonej, ją wyrzucamy)

Rozgrzać piekarnik do 180 C, kapustę porozdzielać na liście, umuć, naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem i na to poukładać liście kapusty ( tylko aby przykryć dno, jedna warstwa). Wyłożyć na nie upieczonego królika. Na królika przełożyć równo - usmażone pieczarki, położyć posiekanego pora,zalać wywarem warzywnym, wreszcie wylać śmietanę z ziołami i zakryć naczynie żaroodporne ( gdy nie mamy przykrycia - posłużmy się folią aluminiową).

Piec królika tak ok 1 h. Podawać np.  z ziemniaczkami przyozdobionymi koperkiem.

Bon appetit!

 

sobota, 19 lipca 2014

W czasie kiedy mnie tu nie było mało gotowałam. Jednak te studia potrafią pochłonąć człowieka, zwłaszcza, kiedy się wie,że się trafiło na "to coś" :) Zatem z czasem zaczęłam gotować nieco po studencku, pozanwać nowe, ciekawe rzeczy, które wymagają mało czasu. Zadziwiająco prosty i smaczny okazał się właśnie zapiekant ser pleśniowy - typu Camembert - panierowany i zapiekany na patelni. Przepis mojej współlokatorki Kamy, pyszny, szczególnie jak macie mało czasu a chcecie jednak wypróbowac coś specjanego :) Można komuś na przystawkę podać nawet do wystawnego obiadu, tylko uprzedzam - bardzo sycące, po zjedzeniu dwóch, czujecie się jak po pełnym obiedzie.

Składniki 

  • po 2 Camembert na osobę
  • po dwa plasterki szynki ( np. z kurczaka ) do jednego sera
  • czosnek wyciśnięty na prasce ( po pół ząbka na 1 ser )
  • tymianek, oregano, bazylia - dobrze jak będą świerze, ale z suszonymi też się uda.
  • mąka ( może być kukurydziana ) do panierowania
  • jajko
  • oliwa z oliwek ( tylko do połączenia przypraw)
  • olej (do zapiekania na patelni )

Przepis:

Ser przekrawamy na pół, w miseczce łaczymy wyciśnięty czosnek, posiekane zioła z oliwą ( ok 1 łyżka), smarujemy ser od wewnątrz oliwą z ziołami, przekładamy go plasterkami szynki. Przygotowujemy talerz na mąkę, talerz na jajko; wprowadzamy ser najpierw do jajka, potem do mąki, czynność można powtórzyć aby uzyskać grubszą warstwę panierki. Na rozgrzaną patelnię dajemy troszkę oleju i zapiekamy tak nasze sery ok 2 min na każdej stronie. Ser nieco wypłynie a mąka nabierze pięknego brązowego koloru.

Podawać z dżemem, konfiturą ( bardzo pasuje śliwkowa czy wiśniowa) lub jak ktoś koniecznie woli na słono - ketchupem lub majonezem.

Bon appetit!

Jest to oryginalna wersja "ciasta z owocami lata", przepis ma tyle lat ile pamiętam i jest dość słodkie. Zdania na temat tego jaki to jest dokładnie typ ciasta..są podzielone. Mnie zawsze wychodzi bardziej biszkoptowe, mamie ucierane, babci mokre, owocowe.. chyba zależy od ręki kucharza :) W każdym razie, jakie by Wam nie wyszło - jest świetne i naprawdę wszystkim smakuje, dlatego często je piekę na różne spotkania, czy tak bez okazji dla siebie. Słodkie, proste i smaczne - czego chcieć więcej w tak gorąco - burzowe lato jakie teraz mamy? I co najważniejsze - niesamowicie szybkie.

Składniki na formę ok 20 X 35

  • 18 łyżek mąki pszennej ( może być krupczatka - trochę zmienia konsystencję ciasta )
  • 18 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( lub 5 ml ekstraktu z wanilii )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka ( 250 ml) podgrzanego
  • 1/2 kostki margaryny ( lub 125 g masła ) roztopionej i wystudzonej
  •  400 g owoców ( na zdjęciu pokrojone śliwki; mogą być borówki, jabłka, rabarbar, maliny...)

 

Przepis:

Masło/ margarynę roztapiamy na małym ogniu i pozostawiamy do wystudzenia. W misce łączymy: pszesiana mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia; mieszamy do połączenia składników, dodajemy wystudzone masło, mleko i mieszamy - można mikserem - do całkowitego połączenia składników. Myjemy owoce i kroimy na części ( np. śliwki na pół, mniejszych owoców nie kroimy wcale, z pestkowych - wyjmujemy pestki). Część owoców dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką,aż zostaną pokryte ciastem, przelewamy ciasto na brytfankę posmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą, resztę owoców wykładamy na wierzch ciasta, delikatnie dociskając, aby za bardzo nie wystawały.

Wkładamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 40 - 45 minut, do tzw. " suchego patyczka ".

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...