Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
poniedziałek, 17 czerwca 2013

Po spóbowaniu szparagów z przepisu Jamiego, najbardziej zaskoczył mnie intensywny orzechowy smak główek zielonych szparagów.. pomyślałam,że będą idealne pasowały do prażonych orzechół włoskich..i tak też jest. Stąd pomysł na sałatkę. Spróbujcie sami:

Składniki dla dwóch osób

  • Pół kilograma zielonych szparagów
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z liwek, sok z 1/4 cytryny
  • szklanka orzechów włoskich, posiekanych
  • 0,5 kg młodych ziemniaczków w skórce
  • 2 łyżeczki koperku

Przepis:

Przyrządzamy szparagi zgodnie z tym przepisem. W międzyczasie gotujemy umyte ziemniaczki w osolonej wodzie (całe , nie przekrawamy) aż zmiękną. Po tym czasie przekrawamy je na ćwiartki i zasmarzamy na patelni grilowej z oliwą z oliwek, posypane solą i pieprzem, oraz koperkiem, obracamy od czasu do czasu, aż zaczną się zrumieniać, Dodajemy posiekane oczechy i zapiekamy je aż skórka im zbrązowieje. Na koniec mieszamy całe szparagi z ziemniaczkami i orzechami, podajemy na ciepło.. och, jakie to było dobre! Mam nadzieję,że Wam też zasmakuje :)

Bon appetit!

Pyszne leciutkie ciasto babci Zosi, bardzo szybkie, rano podała mi przepis a teraz dodaję już gotowe zdjęcia :) Idealne na niespodziewane przyjście gości, letni piknik.. co chcecie:) Musiałam wykorzystać foremkę ! Tak się z niej cieszę! 

Składniki na dużą blaszkę:

  • 0,5 kg owoców letnich
  • 12 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 3 - 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 kostki margaryny lub kostka masła ( lepiej masło)

Przepis:

Roztapiamy w małym garnuszku masło i pozostawiamy je do wystygnięcia. W osobnej misce ucieramy całe jajka z cukrem ( miksujemy) do uzyskania pyszystej masy. Mąkę przesiewamy , mieszamy z proszkiem i cukrem waniliowym, dodajemy do masy jajecznej po łyżce, cały czas miksując, na niskich obrotach. Na koniec wlewamy tłuszcz małym strumyczkiem do masy, również cały czas miksując. Przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem formy. Na wierzch układamy owoce.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 40 do 45 minut.

Bon appetit!

Juz od jakiegoś czasu miałam ochotę na szparagi..widziałam u Jamiego jak przygotowuje je na trzy proste sposoby, ale gdy to ogladałam akurat było już poza szparagowym sezonem.. wiec przeczekałam do teraz. Spójrzcie tylko! Jakie one są piekne! A jakie smaczne! Wczesniej nie zwracałam na nie uwagi, bo zwyczajnie nie wiedzialam co z nimi mialabym zrobić. Teraz już wiem, jak dla mnie najsmaczniejsze są zielone, ale zdecydujcie sami, bo np. mojej mamie smakuja zwłaszcza białe :)

Składniki do białych:

  • poł kilo bialych szparagów
  • 25 g masła
  • 4 listki świeżej mięty 
  • sok z połówki małej cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przepis:

Odcinamy zdrewniałe końce szparagów, porządnie wypłukujemy je pod bieżącą wodą i obieramy ponieważ akurat białe mają twardą po ugotowaniu skórkę. Związujemy wszystkie białe szparagi sznurkiem, zagotowujemy wysoki garnek osolonej wody ( porządnie!) i wkładamy je tak, aby główki wystawały poza powierzchnię wody. Będziemy je blanszować. Stawiamy je tak do garnka, zakrywamy go pokrywką aby główki przyrządziły się na parze, a ogony  - ugotowały. Trwa to ok 10 minut, potem maja odstać bez przykrycia jeszcze pięć minut. 

Przygotowujemy masło miętowe:

Roztapiamy 25 g masła, w moździerzu rozgniatamy miętę, sól, pieprz, na koniec dodając sok z cytryny, do czego później wlewamy masło. Gotowe.

Wyciągamy szparagi z wody, rozwiązujemy i układamy na talerzu. Polewamy przygotowanym masełkiem i gotowe. Pamietaj, żeby sznurek którego używasz nie był barwiony, w przeciwnym wypadku moze Ci się przytrafić to co zdarzyło się Bridget Jones :) Pamiętacie niebieska zupę? :D

Tu lepszy będzie wyższy garnek,żeby szparagi były w 3/4 zakryte przez wodę i pokrywka na górze.

Ok, teraz zielone:

  • Pół kilograma zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1/4 małej cytryny
  • najlepiej smakują z parmesanem posypanym na końcu po wierzchu

Przepis:

Odcinamy zdrewniałe końce, porządnie wypłukujemy szparagi pod bierzącą wodą, nie ma potrzeby obierać. Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej szparagi, przygniatamy nieco do patelni i grillujemy tak ok 1,5 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę na kolejne 1,5 minuty, aż nieco zmiękną i zaczną ładnie się przypiekać na karbowaniach patelni:

Po tym czasie, zdejmujemy z patelni, skrapiamy oliwą ( ok 2 łyżek), sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem a na wierzch kładziemy parmesan, który ja w tym przepisie pominęłam, lecz podobno wydobywa on najpełniejszy smak potrawy. 

Bon appetit!

Kolejny pomysł na śniadanko " na bogato" choć bardzo szybkie w przygotowaniu. Mamy owoce, pieczywo i nabiał.. porzadne nawet na dietę prawda? Pomysł na brzoskwinkę zaczerpnęłam od Pana Jakubiaka a że akurat jesteśmy " w sezonie" - należało wykorzystać ten magiczny owoc.

Składniki dla dwóch osób:

Trzy brzoskwinki

łyzeczka rozmarynu ( suszonego lub świerzego)

sól do smaku

Pasta jajeczna z awokado:

Jedno dojrzałe awokado

pięć jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupki

sól i pieprz do smaku

1 łyżka majonezu

3 duże ząbki czosnku lub 4 małe

Przepis:

Brzoskwinki przekrawamy na połówki, przekręcamy pozbywając się w ten sposób pestek, rozgrzewamy patelnie grillową. Brzoskwinki posypujemy po stronie miąższu solą i równomiernie rozmarynem, kładziemy tą stroną na patelnię, grillujemy tak ok 1,5 minuty, po czym obracamy na drugą stronę. Pilnujemy,żeby się nie przypaliły, a lekko zrumieniły w miejscach karbowania.

Jak zmiekną - zdejmujemy z patelni, na tą samą patelnię możemy położyć chlebek, pokrojona bagietkę..itd.

Pasta:

Jajka ścieramy na grubych oczkach, rozgniatamy widelcem miękkie awokado i dodajemy do jajek - pamiętajmy,że awokado musi być bardzo dojrzałe, skórka może być nawet czarna, ważne, żeby w środku było mięciutkie. To ono zastąpi nam w większej części tutaj majonez, tak naprawdę dodajemy jedna łyżkę tu tylko do smaku.

Mieszamy rozgniecione awokado z jajkami, dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony czosnek, łyżkę majonezu ( lub śmietany, jak nie możemy majonezu) i wszystko mieszamy .

I to wszystko! Podajemy np. jak na zdjęciu lub dowolnie! Miła przystawka, śniadanko lub.. elegancki początek kolacji :) Your choice!

Bon appetit!

wtorek, 11 czerwca 2013

Przepisu szukałam na interesującą kolację. Znalazłam go w ... pomysłach na śniadanie :) Inspirujący, mnie i mamie bardzo zasmakował, soczewica jest chrupiąca i mile zaakcentowana..jeszcze lepiej smakowałby z chrupiącym chlebkiem zapiekanym lub tostami.

Przepis pochodzi z bloga Kwestiasmaku.com

Składniki:

  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula szalotka ( lub 1/2 zwykła)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 3 jajka
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ajwaru ( ja akurat miałam z "Rolnika" , ale autorka pisze,że bez niego też się da)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki slodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki kuminu ( kmin rzymski)
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki 
  • sól , pieprz ok 1/2 łyżeczki

Przepis:

Soczewicę opłukać trzykrotnie aż zniknie mętne zabarwienie wody. Zalać 1 szklanka wody, doprawić solą, pieprzem, papryką slodką, ostrą, kolendrą i kuminem. Gotować pod przykryciem ok 14 minut aż zmięknie.

Pokroić drobno cebulę, czosnek, chili, wrzucić na lekko rozgrzany olej na patelni, podsmażyć ok 3 min. Wlać na patelnię pomidory z puszki z sosem, rozdrobnić widelcem, dodać cukru, soli, pieprzu, zagotować. Gotować ok 10 minut pod uchyloną przykrywką, Po tym czasie dodać ajwar, ugotowaną i odcedzoną soczewicę. W gotującej się masie zrobić 3 zagłebienia, wbić w nie jajka, doprawić je solą i pieprzem z wierzchu, nie przesuwać i niech się tak gotują aż białko się zetnie ok 10 minut ( 5 pod przykryciem na średnim ogniu, po tym czasie poruszyć patelnią aby reszta białka się nieco rozlała i zaczęła ścinać). 

Podawać ciepłe,z chlebkiem :)

Bon appetit!

 

niedziela, 02 czerwca 2013

Skąd pomysł na Kanoe? Po prawdzie, należało coś zrobić na śniadanie, klasyczne pomysły, typu kanapki, jajka... są za nudne,żeby mi się chciało je samemu rbić na śniadanie i w konsekwencji - nie jem nic :) Dlatego czas na zmiany! Śniadanie, któremu nie oprze się żaden niejadek..:)

Składniki dla 2 osób:

  • 2 duże świeże cukinie, obrane i przepołowione wzdłuż
  • 2 małe pomidory
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 cebule dymki z zielonymi końcami
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu w ziarenkach
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 4 listki bazylii
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • łyżeczka suszonego koperku + 1/2 łyżeczki do obsmarowania cukinii
  • 125 g serka mascarpone
  • sól, pieprz do smaku
  • listki mięty do smaku i dekoracji - niezbędne!

Przepis:

Z obranych i przepołowionych cukinii wydłubujemy łyżeczką środek - pestki - wyrzucamy je i tak powstają długie indiańskie łódeczki. Zewnętrzną stronę cukini nacinamy delikatnie w kratkę, aby lepiej przyjmowała późniejsze przyprawy. Nacieramy odrobiną soli, wnętrze posypulemy odrobinka koperku, kładziemy na grillową patenię i tak smarzymy do zrumienienia po każdej stronie troszkę.

Do moździerza dodajemy zgniecione 4 ząbki czosnku, zielony pieprz, kolendrę, koperek, rozmaryn. Zgniatamy nasiona, poczym dodajemy oliwę, mieszamy, dodajemy posiekana bazylię, troszke soli do smaku i odstawiamy.

Kromi chlepa pozbariamy skórek, kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miksera, na parę sekund,żeby się rozdrobniły. Wysypujemy je do miski. Do kromek dodajemy miąższ z 2 pomidorów, mieszamy, dodajemy mascarpone, posiekane zielone końce cebuli - " bączki" - i mieszamy dodając soli i pieprzu do smaku.

Kiedy cukinia zacznie mięknać, smarujemy ją z każdej strony naszą ziołową oliwą, i zostawiamy jeszczę minutę na patelni. Gorące cukinie ściągamy z patenli, nakładamy do nich nasz chlebowy farsz, na górę strzępimy listki mięty.

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...