Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
wtorek, 31 grudnia 2013

Znalazłam ten przepis już dość dawno temu, skorzystałam z niego parokrotnie i jestem niezwykle zadowolona. Plus ogromny jest taki,ze można gotowe eklerki zamrozić, popakować po parę sztuk i mieć "na wszelki wypadek" jakby zjawili się..nieoczekiwani goście :) Świetne są na wszelkiego rodzaju imprezy, towarzyskie spotkania itp. Napisze krok po kroku jak je najsprawniej przygotować i jak już mam "obcykane" :) feel free to ask, jeśli będziecie chcieli je zrobić a nie będziecie pewni jak:)

Przepis pochodzi z programu "Mad hungry".

Składniki na ok 24 - 30 małych eklerków

  • 250 ml wody
  • 8 łyżek masła
  • 1 szklanka mąki przesianej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 jajek

Przepis

Wodę zagotować z garnuszku z grubym dnem. Dodać do niej masło i pomieszać aż się rozpuści. Ściągnąć z palnika, dodać soli po czym dodawać miarowo mąki cały czas intensywnie mieszając aż zrobi się z tego gładka masa. Do masy dodawać po jednym jajku, mieszać do połączenia, dodawać następne i tak dalej. Można dodać jajka do ciepłej masy - jeszcze nigdy mi się nie ścięły. Tak zrobioną masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ok 10 -12 cm paski na grubość ok 5 cm ( wtedy to będą eklerki, jak chcecie ptysie - róbcie okrągłe wzory o średnicy ok 4 cm i wysokości 2 cm, a jak wolicie słomkę ptysiową to zróbcie pałeczki o długości ok 6 cm i grubości ok 3 cm.) Wzór zależy od końcówki rękawa i waszej wyobraźni:) 

Na tym etapie można iść w dwie strony: Można wyciskać gotowe ciasto na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia ( blaszkę posmarujcie masłem zanim położycie papier) a można powyciskać na plastykowe podstawki i wsadzić do zamrażalnika. W zamrażalniku powinny spędzić najmniej 0,30 min po czym można je wyjąć, odkleić od tacek, wrzucić do woreczków i przechowywać. Kiedy będziecie je chcieli zrobić wystarczy tylko wyjąć je z zamrażalnika, ułożyć na blaszce do pieczenia w sporych odstępach i włożyć do nagrzanego do 200 C piekarnika na 10 minut, po czym zwiększyć moc do 220 i tak trzymać jeszcze 5 minut. Tak samo postępujemy jeśli od razu po zrobieniu ciasta chcemy je upiec.

Po upieczeniu studzimy, przekrawamy nożem z ząbkami na połowę, nakładamy na nie ubitą śmietanę ( można posłużyć się gotową, albo ubić kremówkę, ja zazwyczaj ubijam sama, kupuję 400 ml kremówki 30 %, dodaję do niej śmietan - mix, a w trakcie ubijania dodaję ok 50 g cukru pudru)

Na koniec można górę eklerków udekorować polewą czekoladową.

Bon appetit!

niedziela, 29 grudnia 2013

 

Od mojego wyjazdu na studia dużo się zmieniło, a przede wszystkim zmieniła się kuchnia :) nie mam juz wszystkiego, czego prawdziwa kucharka potrzebuje, ale za to muszę się rozwijać w innej kulinarnej dziedzinie - gotowanie dla studenta:) Nie jest to zadanie proste, wymaga dużo intelektualnego wysiłku - trzeba wiedzieć co zrobić,że by się nie narobić, a się dorobić :) plus umiejętności korzystania z wątle zaopatrzonej lodówki. Ale zaskoczę Was - można to również robić bardzo pomysłowo i wręcz..wykwintnie, jak się będzie już umiało do tego zabrać :)

Tak więc na pierwszy ogień włoska carbonara i przepis boskiego Jamie'ego Olivera z moimi modyfikacjami, takimi jak np. pyszny sos z sera pleśniowego..PYCHOTA!

Składniki dla dwóch osób:

  • jedna, twarda młoda cukinia - taka ma mniej pestek ( jak jest szczupła i mała możemy wziąć dwie)
  • 500 g makaronu penne - będzie kształtem przypominał cukinię
  • 2 żółtka i 2 białka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 75 g sera pleśniowego typu blue
  • oliwa
  • sól morska
  • pieprz
  • tymianek

Przepis:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie jeszcze lekko twardy w środku - al dente - po przekrojeniu zobaczymy charakterystyczną jaśniejszą obwódkę. Cukinię obieramy, kroimy wzdłuż na 4 , wydrążamy łyżeczką pestki i kroimy jeszcze raz wzdłuż na pół. Teraz kroimy cukinię w ok 1,5 cm na grubość paski - takie, które swoim kształtem będą przypominały nasz makaron. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cukinię, solimy ją, pieprzymy do smaku i zapiekamy aż zmięknie. 

W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę kremówkę, wrzucamy do niej pokrojony na kawałki ser, mieszamy od czasu do czasu, aż się całkiem roztopi, odstawiamy do przestudzenia. Do ostudzonego sosu dodajemy żółtka, mieszamy i zostawiamy na razie aż przygotujemy makaron.

Białka ubijamy na w miarę sztywną pianę, nie musimy tego robić długo, ważne,żeby miały już konsystencje piany. Makaron przecedzamy, dodajemy na patelnie, mieszamy z cukinią, posypujemy całość łyżką stołową tymianku, podgrzewamy razem, po czyn wlewamy na patelnie pianę z białek, szybko mieszamy z całością, aż do połączenia, następnie zalewamy wszystko naszym sosem z blue cheese, mieszamy.. i możemy smakować!

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...