Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
wtorek, 28 stycznia 2014

Znacie te pyszne, pachnące bułeczki drożdżowe, zawijane z cynamonem i tajemniczą, niebiańską masą, po które się chce wracać i kosztować i kosztować..i wciąż i wciąż? Wymyśliłam,żeby zrobić coś podobnego, ostatnio zauważyłam takie cuda i wzięła mnie straszna ochota na spóbowanie własnych sił i wymyślenie czegoś podobnego..czy mi się udało? Sprawdźcie sami! :)

Przepis na ciasto drożdżowe taki sam jak w TRDLO

Do przygotowania "wnętrza":

  • 250g włoskich orzechów zmielonych
  • pół paczuszki cynamonu
  • 100 g cukry kryształ
  • roztopione masło do posmarowania ( ok 2 łyżki)

Przepis:

Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, na grubośc ok 0,5 cm. Smarujemy jedną stronę masłem, posypujemy obficie naszą mieszanką,zawijamy w rulon,przyciskając palcami,aby środek nam nie wypadał, należy uważać,żeby nie pękało. Następnie kroimy je na ciastka grubości ok 3-5 cm, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na pół godziny w ciepłe miejsce, do podwojenia swej wielkości.

Wsadzamy je do nagrzanego do 180 C piekarnika na 20-25 minut max. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, można pojać lukrem lub schrupać same na gorąco :) Najlepsze są przez pierwsze dwa dni, później należy je przechowywać pod szczelnym przykryciem,żeby nie wyschły.

Bon appetit!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...