Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak w orzeszkach ziemnych ,marynowany w limonce,podawany z ciecierzycą

cieciegwne

To miało być danie na próbę a wyszło..jak prawdziwa rozkosz, naprawdę :) Nawet mojej Marzence D. smakowało! :) Kurczak marynował się dwa dni w soku z limonki ,bo nie miałam czasu go wyjąć wcześniej, ale spokojnie może to być jedna noc i wyjdzie świetne :)

Nasz opisany tu mus z ciecierzycy to eksperymentalny rodzaj hummus ,mam nadzieje,że spodoba się nie tylko nam :)

Składniki dla dwóch osób:

  • Jedna duża pierś z kurczaka pojedyncza
  • dwie łyżki przyprawy Garam Masala
  • Sok z jednej limonki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • Ciecierzyca sucha ( jedna szklanka) lub jedna puszka 
  • 100g orzeszków ziemnych
  • mąka, jedno jajko, do panierki
  • pół czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka jako dodatek
  • liscie jarmużu jako dodatek
  • sól,pieprz,estragon, dwie papryczki chilli suszone malutkie

Przepis:

Ciecierzyce zalać 1 szklanką wody, dodać łyżeczkę estragonu, papryczki rozdrobnione , dwie łyżeczki soli himalajskiej .Tak można ją trzymać przez noc aż nasiąknie wodą,napęcznieje , później zalać drugą szklanką wody i trzymać tak przez ok 60-90min, później gotować w tej wodzie aż całkiem zmięknie. Ciecierzycę z puszki, odsączyć i doprawić tak samo, zmniejszyć ilość soli.

Kurczaka pokroić w grube paski ok 3cm grubości, wrzucić do miski, zalać trzema łyżkami oliwy z oliwek, zasypać Garam masala , zalać sokiem z limonki ,zmieszać żeby mięso zostało tym równo pokryte . I tak trzymac przez noc w lodówce, nie solić jeszcze,żeby nie zrobiło się twarde, posolimy przed pieczeniem.

Orzeszki mielimy w młynku lub siekamy bardzo drobno.Jeśli decydujemy się korzystać z młynka , nalezy uważać,żeby nie zrobić masła orzechowego, ale żeby były duże kawałki orzechów.

Wyciągamy kurczaka z marynaty, nie spłukujemy, solimy z jednej i drugiej strony nieco, obsypujemy w mące, później w roztrzepanym jajku a na koniec w panierce z orzechów. Układamy na patelni na średnim ogniu, na rozgrzanej oliwie z oliwek, mają nie pływać,ale nie możemy też dać jej za skąpo :)

Smażymy tak ,(podczas gdy ciecierzyca się gotuje), przez ok 5 min z jednej strony, obracamy i też ok 5 minut z drugiej strony, wyłączamy gaz i zostawiamy na chwilę na patelni.

Ugotowaną na miękko ciecierzycę,odsączamy na sitku mielimy albo w mikserze albo w młynku na jednolitą masę bez większych grudek. Do masy dolewamy sosu..

SOS zwany przez Marzenkę "sosidłem" jest tutaj zdecydowanym Clue całego dania, a zaczyna sie tak:

  • 5 kopiatych łyżek oliwy
  • sok z połówki małej cytryny lub limonki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki do łyżeczki soli himalajskiej
  • pół łyżeczki pieprzy cayenne
  • łyżeczka duża świeżo startej gałki muszkatowej
  • łyżka cukru ( najlepiej demerara ale jak nie macie to zwykłego,też wyjdzie super)

Wszystkie składniki mieszamy razem i dolewamy do musu z ciecierzycy, gładko całość łącząc. Można dodać również 1/4 startej na drobniutkich oczkach czerwonej cebuli wmieszać to w nasz mus.

Podajemy całość na piękne talerze i polewamy "sosidłem" nie zapominając o polaniu jarmużu i piórek cebuli.

Na zdjęciu poniżej przedstawiam też wersję z niezmieloną ciecierzycą,jeżeli ktoś woli, choć dla mnie ta wersja jest zwyczajnie zbyt sucha.

Bon Appetit!

cieciealbo

ciecie

 

sobota, 12 marca 2016, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...