Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa dyniowa z pikantnym serem i łososiem

IMG_20160214_195531

Chodziła za mną i chodziła i się doczekać nie mogła.. dynia została zamrożona kiedy była najpiękniejsza a teraz naszła mnie w końcu ochota ją odmrozić :) No i odwdzięczyła się z wielkim szałem, sama się jej najeść nie mogę a miała starczyć biednej studentce na parę dni...ech :)

Składniki:

  • ok 800 gram dyni, obranej, pokrojonej w dużą kostkę
  • 700 ml wywaru rosołowego
  • 75 gram masła
  • 3 duże ząbki czosnku
  • zioła: estragon, pieprz ziołowy, gałka muszkatowa,cząber , sól i jak ktoś lubi papryczkę chili lub jalapeno
  • Na koniec do każdej porcji:
  • ser tarty pikantny np. Bursztyn( można kupić na promocjach ok 100 gram za 3 zł)
  • łosoś kanapkowy ( ja baje tego z biedronki, ma już na sobie koperek i jest fajnie rozdrobniony, na osobę ok 20 gram )
  • łyżka śmietany 18%

Przygotować wywar rosołowy ( ja bardzo nie lubie dodawać kostki rosołowej bo wiem co w tym siedzi, więc wszystkim tu proponuje po prostu wywar na kościach i warzywkach lub na mięsie i warzywkach), do gotującego się wywaru dodać całą dynię , i na wolnym ogniu będziemy gotować aż całkiem nie zmięknie. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek, gdy te składniki zmiękną dodajemy soli, reszty ziół z czym tak.. gałki można dać nawet jedna płaską łyżeczkę, estragonu tak z dwie małe szczypty , cząbru jedną szczyptę. ( doprawienie tej zupy jest w tym wszystkim najtrudniejsze, musi być pikantna i słona i należy to wszystko zbalansować ziołami.. więc jeśli to ktoś robi pierwszy raz - cierpliwości, zioła nie mogą zabić nam zupy ani zepsuć humoru, trzeba troszkę popróbować :))Kiedy dynia będzie całkiem miękka, dodajemy masło i czekamy mieszając aż nam się rozpuści. Potem przerzucamy całość do miksera czy blenderem możemy potraktować.. A jak ktoś nie ma, tak jak ja tutaj na studiach to można porządnie,kilkakrotnie przecisnąć praską do ziemniaków :)

Tak możemy podawać na goraco, do talerza, w środek wkładamy łososia, dookoła obsypujemy nie żałując serem ( Bursztyn jest typu parmezan więc nam się fajnie rozpuści), i kładziemy sowitego kleksa ze śmietany.

Bon appetit!

 

niedziela, 14 lutego 2016, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...