Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Naleśnikowy tort z kurczakiem tandori masala

IMG_20160214_200458

Strasznie chciało mi się naleśników na słono ale nie chciałam znowu ładować w nie szpinaku a do meksykańskich nie miałam składników.. to co robić? Trzeba korzystać z tego co się ma a wyjdzie coś pysznego - trzeba korzystać z kreatywności :D

Najpierw robimy kurczaka:

  • podwójna pierś z kurczaka, pokrojona na małe kawałeczki
  • przyprawa Tandori masala ( albo Gahram masala)
  • pół szklanki mleka
  • sól, pieprz,czosnek może być granulowany ok 2 łyżeczek, oregano, czarnuszka, cząber

Pokrojona pierś ląduje na patelni dolewamy mleka, dodajemy przyprawy i tak marynujemy. Najlepiej by było na noc w lodówce, ale jak nam się spieszy, można na ok 20 minut, ważne to dobrze wymieszać i równo rozprowadzić, Tandori masala tu też leci, trzeba jej dodać sporą porcję ok 20 gram. Po wymoczeniu kurczak ląduje na patelni gdzie jest przysmażany , mleko możemy do dnia zostawić w lodówce do zamarynowania kolejnych kurczaków, lub wylać. 

W czasie jak kurczak się piecze przygotowujemy sos:

  • 3 ząbki czosnku,średnie
  • szklanka śmietany 18% ( 200g)
  • sól,pieprz, 

Czosnek wyciskamy do smietany, dodajemy sól i pieprz i dokładnie mieszamy, wstawiamy do lodówki przykryte,żeby sobą "przeszło"

Przygotowujemy naleśniki:

Można skorzystać z gotowej tortilla albo zrobić klasyczne naleśniki, :

  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • mąka ( aż się zagęści do konsystencji śmietanki)
  • trzy łyżki oleju
  • jajko
  • sól

Calość łączymy w kolejności: najpierw mokre, potem jajko a mąka na końcu, mieszamy mikserem i smażymy na małym ogniu , z jednej i z drugiej strony.

Później układamy: Najpierw naleśnik, porcja kurczaka, polać sosem, znowu naleśnik, kurczak i sos; i tak,aż się nam nie skończy kurczak :) Można to wzbogacić, dodać pokrojonego pomidora lub rukole pomiedzy kolejne warstwy. Na górę wylac resztę sosu i gotowe :) Radzę jeść na ciepło, z piwem i niedaleko kuchni bo będziecie chcieli sięgnąć po więcej :)

Bon appetit !

IMG_20160128_140146398

IMG_20160214_200108

niedziela, 14 lutego 2016, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2016/02/24 10:59:05
Brzmi smakowicie, chyba już wiem co będzie dziś u mnie na obiad :)
-
2016/02/29 10:45:47
Bardzo się cieszę :)))
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...