Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak Garam Masala z porem i cebulką pod pierzynką z ciasta francuskiego

IMG_20160221_220614

Nie miałam za dużo czasu - czekał rozmrożony kurczak i już tupał skrzydełkiem, kiedy go w końcu zrobię.... " Cokolwiek!" błagał.. Dobra, mam zabójczo mało czasu zanim przyjedzie ukochany ,ma być dobre ,sycące no i ten niecierpliwy kurczak... mam! Parę dni temu kupiłam od Pana z bazarku przyprawę hinduską oryginalną i nie wiadomo jaką jeszcze za całe 4 zł... Łohohoho no prosto i Indii :D Ale ze Pan był miły a już kiedyś kupiłam od Niego Tandori i było bardzo udane to czemu nie klasyczną Garam Masalę? Słowa te jakże dźwięczne znaczą po indyjsku "gorące przyprawy" przez swój sposób przygotowania - najpierw każdy składnik zostaje uprażony a potem drobno zmielony. Powinno sie je podawać pod koniec gotowania, ja postanowiłam spróbować zamarynować w nich mięsko...

Składniki dla dwóch-4 osób( jak bardzo Zasmakuje to dla dwóch  - zapytajcie mojego T. <3)

  • Dwie pojedyncze piersi z kurczaka pokrojone w kostkę ( czyli jedna podwójna pierś - takie serduszko :D)
  • ok 20g Garam Masala
  • sól,pieprz
  • 200 ml mleka lub 220 g jogurtu naturalnego
  • dwa ząbki czosnku 
  • Dwa cienkie pory
  • trzy małe czerwone cebule
  • jeden płat ciasta francuskiego
  • jedno żółtko do posmarowania ciasta

Przepis:

Kurczaka umyć, obrać z tłuszczu i pokroić na kostkę ok 2- 4cm. Wrzucić do miski, dodać Masalę, sól,pieprz, zalać mlekiem lub jogurtem ( arabski sposób marynowania) ,dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki najmniej na godzinę lub lepiej na noc. Po tym czasie wyciągamy, odsączamy dokładnie z marynaty mlecznej i podpiekamy na patelni aż zredukuje rozmiar o 1/3 i będzie biały po przekrojeniu kawałka - czyli na gotowo, na rumiano.

Rozgrzać piekarnik do 160C. Pora umyć, odciąć zielone części ,przeciąć na pół a potem pokroić w plasterki cienkie każdą część. Potem cebulka, jak sie trochę pomoczy w wodzie można uniknąć płaczu :) - kroimy w piórka,lun ew kostkę, choć nie jest tu konieczna, byle nie była mega gruba . Bierzemy naczynie żaroodporne, smarujemy dno i boki masłem, wykładamy na dno kurczaka, na niego dajemy pokrojonego pora, na niego pokrojoną cebulę , z góry można całość posypać łyżką cukru, doda cebuli smaku. Na górę nakładami, wymierzając trochę większy płat, niż rozmiar naczynia - nasze ciasto francuskie. Obklejamy wychodząc nieco poza rogi naczynia, aby dobrze przylegało. ciasta zostanie, więc na wierzchu możemy zrobić wzorki. Górę tą smarujemy po calości rozbełtanym żółtkiem.

Wsadzamy do piekarnika na ok godzinę, dół ma bulgotać a pierzynka z ciasta ma się ładnie zarumienić i nieco wyfrunąć do góry jak to ciasto francuskie ma w zwyczaju :)

Można trzymac w lodówce do 5 dni, można podgrzewać całość znowu w piekarniku :)

Bon Appetit!

IMG_20160221_220544

niedziela, 21 lutego 2016, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...