Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Krewetki tygrysie w sosie z masła i białego wina

IMG_20160214_195453

Od pół roku zamierzałam je zrobić, ale się wykręcałam..a to za drogie krewetki, a to nie zrobie takich dobrych..ale świat należy do odważnych, a gdyby się nie udało..cóż :) zostanie w czterech ścianach kuchni i buziach najblizszych :) Sama je spróbowałam w jakiejś fajnej restauracji i od tego czasu uznałam,że umiem zrobić podobne...i udało się :)
Krewetki takie najlepiej złapać na jakiejś promocji, mi sie udało za 40 zł za kilo, na dwie osoby wystarczy 400gram czyli jakieś 18 zł, plus znależć fajne białe wino, nie musi być drogie, o nie :) Byle nie kadarka :P Oki, koniec przydłużania,zaczynamy poemat:

Składniki dla dwóch osób:

  • ok.400 g krewetek tygrysich, mogą być z ogonkami, trzeba je będzie najpierw obrać 
  • jedna główka czosnku, ok 4 duże lub 6 małych ząbków
  • 125 g masła ( koniecznie masła)
  • szklanka białego wina półsłodkie lub półwytrawne ( 200-250ml)
  • sól,pieprz czarny lub Cayenne, szczypta gałki muszkatowej

Przygotowanie:

Jezeli krewetki są świeże wystarczy opłukać i obeschnąć na ręczniku kuchennym, Jesli mrożone, musimy je najpierw rozmrozić w zimnej wodzie, potem wypłukac i obsuszyć. Na głębszej patelni przygotowujemy masło, roztapiamy je, uważając by nie zaczęło się przypalać. Obieramy czosnek i kroimy w plasterki, nie zbyt grube. Dodajemy czosnek do masła, troszkę szklimy, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz gałki. Krewetki wykładamy powoli na patelnie, tak aby wszystkie dotykały masła, skurczą się za chwile i będą w nim pływać. Podpiekamy je tak z jednej strony, zmienią barwę na różowy, obracamy na drugą. Dodajemy szklankę wina i dobrze rozprowadzamy. Mieszanie powinno byc delikatne,żeby nie zachlapać kuchni a krewetek nie uszkodzić. Dodajemy do smaku jeszcze soli i pieprzu, gdy wino jest za kwaśne, dodajemy nieco cukru ok 1 łyzkę i mieszamy do rozpuszczenia. Krewetki są gotowe,kiedy zmniejszą swoje rozmiary o 1/3 oraz będą jasno rózowe z ciemnymi prążkami .
Wyciągamy porcję krewetek na talerz, polewamy obficie sosem, podajemy z jakimś pieczywem najlepiej pszenno-żytnim lub waszym ulubionym :)

I tyle :) 

Bon appetit! po długiej przerwie :)

IMG_20160214_195632

niedziela, 14 lutego 2016, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...