Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z serem ricotta, brokułem brukselką i szynką

Bardzo lubię tartę na słono a tak dawno jej nie robiłam,więc postanowiłam zrobić :) akurat trafiło się wyjście do koleżanki, to ..czemu jej pozytywnie nie zaskoczyć? :) A że mam jeszcze różne, dziwne zdrowe mąki w szafce po byłej diecie mojej mamy :P to postanawiam je teraz kreatywnie zużywać i może Wam jakiś pomysł podsunąć.. :) Zobaczcie sami :)

Składniki na ciasto:

  • 125g mąki pszennej
  • 125g mąki owsianej
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

 

Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy ( można zrobić z samej mąki pszennej). Wkrawamy kawałeczki masła, dodajemy soli i szybko łączymy w sypką masę, dodajemy jajko i formujemy jednolitą kulę, wsadzamy do lodówki na 1 godzinę lub na noc.

Piekarnik nagrzewamy do 180C, Formę na tartę  ( ja mam na tą ilość ciasta foremkę o średnicy 28 cm) smarujemy masłem,rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 - 1 cm i rozkładamy na formę ( to mi nawet po doklejaniu w różnych miejscach,jak nierówno rozwałkowałam - mimo wszystko nie popękało!). Obciążamy fasolką,grochem lub ceramicznymi kulkami ( rozkładamy folię aluminiową i sypiemy na nią obciążenie).

Pieczemy ok 20 minut z obciążeniem, ściągamy je i wyciągamy tartę.

 

Składniki na masę z ricotty:

  • 250 g serka ricotta
  • 2 łyżeczki musztardy ( ja dałam miodowej -mmm, pycha wyszło)
  • 1 żółtko
  • pieprz, sól
  • szczypta ( tak na końcu łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 łyżki śmietany

 

Do serka dodajemy po koleji, musztardę, śmietanę, żółtko, przyprawy, mieszamy i łączymy w jednolitą masę.

 

Warzywka:

  • 300g brukselki
  • pół brokuła podzielonego na "drzewka"
  • 200 g szynki z kotła ( grubo krojonej, chodzi o duże kawałeczki,może też być boczek)

 

Warzywka gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będą miękkie ale nie dopuszczamy do rozgotowania. Potem studzimy, kroimy brukselki na połówki ( pamiętamy,że gotujemy bez ogonków, lub obcinamy ogonki po ugotowaniu), brokuła dzielimy na małe drzewka i przekrawamy je też na pół.

 

Na spód od tarty wykładamy masę z serka, nakładamy przekrojone brukselki, brokuły i pokrojoną szynkę. Wsadzamy do piekarnika na 180 Cna ok 15 minut. 

Można podawać z sosem czosnkowym, przepis podam później, bo na razie lecę do kina :)

Bon appetit!

poniedziałek, 29 grudnia 2014, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2015/02/23 14:51:43
Wygląda trochę jak pizza :) Ale na pewno jest przesmaczne! Dziś chodzi po mnie jednak american burger. Chyba się po zajęciach do jakiejś burgerowni przejadę :) Może road? taki pyszny wołowy burger tam mają...
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...