Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z kremem angielskim gruszką i figami

 

Na słodki deserek miałam już dawno ochotę a tartę, jak wam być może wiadomo - można robić na wszystkie przepyszne sposoby. Ja pomyślałam o nieco bardziej ekologiczne wersji ciasta na tartę - z mąką gryczaną, ale można też użyć klasycznie - tortowej. Krem angielski według ukochanej Julii Child a mój pomysł mały - żeby go z tymi owockami - podpiec - wyszedł fantastycznie, aż się sama zdziwiłam :)

 

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 150 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Mąki łączymy, przesiewamy. Wkrajamy do mieszanki mąk zimne kawałeczki masła, dodajemy sól, całość zagniatamy w palcach, do połączenia składników. Potem wbijamy jajko i formujemy jednolita masę. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok 0,5 do 1 cm grubości, rozkładamy na formę ( np forma do tarty, lub zwykła tortownica , średnica 28 cm.) Nakładamy folię aluminiową i obciążamy ciasto, żeby nie urosło w górę ( jak macie specjalne kulki żaroodporne to można, ale ja jestem tradycyjna - obciążam suszoną fasolką, białą lub czerwoną :) ) Wkładamy do nagrzanego 200C piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5 minut.

Nie przejmujcie się, jak wam popęka, nawet sporo, można zawsze zakryć dno owocami i masa nie przecieknie, a smaczne będzie nadal :)

 

Składniki na krem angielski 

  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • gruba laska wanilii
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • Cukier wanilinowy

Mleko z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do wrzenia , możemy wydłubać ziarenka i dodać do mleka. Wyjmujemy laskę waniliową, ściągamy z ognia i czekamy aż nieco przestygnie. W tym czasie żółtka łączymy z cukrem intensywnie mieszając. Potem dodajemy do nich skrobię i mieszamy intensywnie do połączenia, aby nie było grudek. Do przestudzonego mleka wlewamy masę jajeczną, wciąż mieszając, wkładamy z powrotem na gaz i delikatnie podgrzewamy aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając a nie doprowadzając do wrzenia – bo się porobią grudki. Odstawiamy z gazu i odstawiamy na chwilę.

Piekarnik nagrzewamy do 170C, na podpieczony spód przekładamy naszą masę i podpiekamy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, na wierch układamy pokrojone w łezki gruszki i pokrojone na czwóreczki figi. Po wierzchu posypujemy cukrem wanilinowym ( może być nie całe opakowanie, jak wam coś zostanie – nie jedzcie przypadkiem tak samego cukru! Się przekonałam że jest po prostu niedobry a smak się długo niestety utrzymuje :P ) Podpiekamy tak jeszcze ok. 10-15 minut, aż masa nie będzie bardzo galaretkowata. Studzimy i trzymamy w lodówce.

Bon appetit!


niedziela, 21 grudnia 2014, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...