Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Rafaello czyli torcik biszkoptowy z kokoskiem

Wróciła chęć i ochota na gotowanie..z radości! :D Dostałam ten przepyszny przepis i od razu wiedziałam,że muszę spróbować je zrobić, bo to..kolejne wyzwanie :) Nie jest trudne, wbrew pozorom i w miarę szybko się robi, nie licząc stygnięcia poszczególnych elementów..ale może cie spróbować sami, na ten smak ..opłaca się nawet troszkę poczekać :)

Biszkopt jest to tzw. klasyczny biszkopt upuszczany  - najlepszy sprawdzony, pochodzi z tej strony.

Składniki do biszkoptu:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml alkoholu do pokropienia biszkoptu ( ja dałam żołądkową - czarna wiśnia)

Mąkę połączyć, przesiać i odłożyć. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, łyżka po łyżce, wciąż ubijając. Później dodajemy żółtka, jedno po drugim, dalej ubijając. Odkładamy mikser, dodajemy mąkę mieszając delikatnie łyżką, aby biszkopt był bardziej puszysty. Mieszamy tak do połączenia się składników. 

Tortownicę smarujemy masłem - samo dno i samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Na tą ilość ciasta moja tortownica ma 24 cm średnicy. 

Nagrzewamy piekarnik do 170C, wkładamy ciasto na 35-40 minut, pod koniec sprawdzamy np patyczkiem czy jest już "suche" czyli w tym naszym wypadku - gotowe :) Wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości około 0,5 metra ( moja ulubiona część :P )później zostawiamy w formie,aby przestygło. Potem oddzielamy ostrym nożem od formy, wyciągamy, dosuszamy na desce aby następnie przekroić je na trzy równej grubości płaty.

 

Składniki na masę kokosową:

  • 4 duże bułki
  • 200g masła
  • 150 g wiórek kokosowych ( trzeba kupić 200 gramowe opakowanie - patrz niżej )
  • 1 żółtko
  • 0,5 l mleka
  • 250 g cukru ( ok 1 szklanki)
  • cukier waniliowy

 

Wyciągamy z bułek same środki, moczymy początkowo w 1 szklance mleka jak będą całkiem miękkie - miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy resztę mleka, cukier, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe. Masę tą gotujemy na małym ogniu ok 4 minuty, aż wiórki nieco rozmiękną. po zdjęciu z ognia, dodajemy żółtko, intensywnie mieszając, po czym całą masę studzimy.

Masło utrzeć na puszystą masę, po czym stopniowo dodawać do niego wystudzoną masę, ciągle mieszając.

Zostawiamy gotową masę aby stężała, najlepiej w lodówce ( mi to zajęło ok 30 minut). 

Po tym czasie przekrojone biszkopty skrapiamy obficie alkoholem, układamy spód na talerzu lub desce i nakładamy na niego część masy ( ja to robiłam na wyczucie, dałam dość dużo, ale tak,żeby nie wypłynęło a na koniec jeszcze sporo masy zostało). Nakładamy drugi krążek, dajemy kolejną część masy, potem wierzch i na wierch też dajemy sporą część masy. Ciasto wsadzamy do lodówki,żeby masa się całkiem ustaliła i generalnie trzymamy ciacho w lodówce .

Przygotowujemy posypkę:

  • 50 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru

Rozpuszczamy masło, wsypujemy wiórki, posypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu na złoty kolor. Potem posypujemy przestudzonymi wiórkami równomiernie po wierzchu .

Uff, już wszystko :)

Bon Appetit!

niedziela, 21 grudnia 2014, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/12/21 21:10:00
Tort wygląda naprawdę pysznie, poproszę kawałek. :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...