Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Pasta z cukinii

Po dość długim czasie powracam znowu :) Eh, te studia mogą wykończyć człowieka :) Ale nie myślcie,że nic nie jadłam ani nie gotowałam przez ten czas -o nie nie! I najlepszym przykładem jest właśnie Pasta z cukinii którą dzisiaj chcę Wam zaprezentować. Pasta ta jest szybka, smaczna, idealna do kanapek na śniadanie ( do których ostatnio jestem zmuszana :> i nie są już największym złem..) czy jako sama w sobie, do sera, makaronu..zostawią to waszej twórczej wyobraźni :)

A nauczyłam się jej jeszcze od Eli , gdzieś daleko wysoko w górach, przeurocza kucharka która gotowała..po włosku :) Ale to długa historia, a my przechodzimy już do przepisu:

Składniki

  • 1 średnia cukinia ( ok 300g) - jedna dla dwóch osób może byś spokojnie
  • 2-3 ząbków czosnku, obranego, przeciśniętego przez praskę
  • sól, pieprz, do smaku
  • 1 łyżka masła

Przepis:

Cukinie obieramy,przekrawamy na pół i wydrążany pestki dokładnie. Potem trzemy ją na najmniejszych oczkach, takie, które zrobią nam z niej bardzo cieniutkie paski. Na patelni rozgrzewamy nasze masełko, cukinie najpierw w miseczce łączymy z czosnkiem, dodajemy ( z początku mało) soli i pieprzu, po czym przekładamy na patelnię. całość, często mieszając zasmażamy na małym ogniu, ok 10-15 minut, aż całkiem zmięknie a paseczki nie będą już tak widoczne. Gdyby zaczęła nam się przypalać, dodajemy do niej kapkę wody, na patelnię i zasmażony dalej. W czasie takiego smażenia - duszenia na patelni, próbujemy i stopniowo dodajemy wedle uznania sól i pieprz.

I gotowe - można przekładać na kanapeczki i częstować :)

Bon appetit!

wtorek, 02 grudnia 2014, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Kretka, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/11/20 21:25:51
Uwielbiam Twoje przepisy!!!
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...