Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Królik kładziony na liściu kapusty w sosie śmietanowo - grzybowym

Zrobiłam go już jakiś czas temu i zasmakował całej rodzinie. Użyłam takich składników jakie są najbardziej naturalne, polskie, bo wiedziałam,że babcia, czy dziadek nie zasmakują w orientalnych czy bardzo wymyślnych przyprawach,a w obiedzie przecież chodzi o to aby był o ile to możliwe - dla każdego. Była promocja na królika, kupiłam całą tuszkę, warzywa, pieczarki i.. przytąpiłam do gotowania. Powiem Wam że jak na pierwszy raz gotowania takiego mięsa wyszło..naprawdę nieźle :) Radzę też oglądnąć filmik jak rozczłonkować królika i jakie kawałki mięsa są najsmaczniejsze a jakie warto odrzucić bo są twarde i niesmaczne.  Przepis nie jest czasochłonny i nie jest bardzo trudny, więc jak się trafi okazja na królika, warto ją złapać :)

Składniki:

  • jedna tuszka z królika
  • 600 ml wywaru warzywnego ( seler, pietruszka, marchewka, por)
  • główka włoskiej kapusty
  • 500 g pieczarek
  • 1 opakowanie śmietany 18 %
  • 1 por
  • czosnek - 4 ząbki, tymianek, rozmaryn ( najlepiej śmieżo posiekane), pietruszka, koperek ( mogą być suszone)
  • sól, pieprz czarny
  • masło do wysmarowania formy
  • olej ( np. rzepakowy)do połączenia ziół

Przepis:

Królika umyć, poćwiartować ( dobrze żebyście sobie najpierw zobaczyli jak np. w tym filmiku) natrzeć solą i pieprzem. Posiekać przyprawy: obrany czosnek, tymianek i rozmaryn ( tymianku więcej niż rozmarynu; tymianku tak pół garści a rozmarynu półtora gałązki ( siekamy liście bez gałązek!).Połączyć przyprawy ze sobą z 5 łyżkami oleju i zostawić na chwilę. Przygotować wywar warzywny ( można dodać do wywaru kostkę rosołową warzywną ,ale sama robię po prostu na świeżych warzywach).  Królika nasmarować przyprawami; wrzucić na patelnię i obsmarzyć z obu stron ( ok. 15- 20 min).

W międzyczasie przygotować sos śmietanowo - grzybowy:

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wrzucić je na patelnię, posolić ( ok 0,5 łyżeczki) i poczekać aż puszą sok i się przysmażą. Do śmietany dodać troszkę soli ( ok 1 łyżeczki), pieprz, 1 łyżeczkę suszonej pietruszki ( można świeżej) 0,5 łyżeczki suszonego koperku, wymieszać i wstawić do lodówki.

Pora posiekać na plasterki ( bez części zielonej, ją wyrzucamy)

Rozgrzać piekarnik do 180 C, kapustę porozdzielać na liście, umuć, naczynie żaroodporne wysmarować dokładnie masłem i na to poukładać liście kapusty ( tylko aby przykryć dno, jedna warstwa). Wyłożyć na nie upieczonego królika. Na królika przełożyć równo - usmażone pieczarki, położyć posiekanego pora,zalać wywarem warzywnym, wreszcie wylać śmietanę z ziołami i zakryć naczynie żaroodporne ( gdy nie mamy przykrycia - posłużmy się folią aluminiową).

Piec królika tak ok 1 h. Podawać np.  z ziemniaczkami przyozdobionymi koperkiem.

Bon appetit!

 

niedziela, 20 lipca 2014, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...