Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka kruche / kruche ciasto

Pomyślałam,że komuś może się przydać taki dobry sprawdzony przez pokolenia przepis na kruche ciasto, którego można użyć jako spód do ciast z owocami, sernika itp. Możan tez oczywiście zrobić modyfikacje, jak ja ostatnio - dodałam rozdrobnionej czekolady i wyszły pysznie czekoladowe piegusko - podobne :) Spróbujcie czy Wam odpowiada!

Składniki na ok 1,5 kg ciasta

  • 1 kg mąki pszennej ( najlepiej zamoyska)
  • 2 jajka
  • 1 białko jaja ( do posmarowania ciastek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 kostki margaryny ( całe moje dzieciństwo babcia robiła na margarynie i jestem przyzwyczajona do tego właśnie smaku)
  • 1 śmietana 18 % ( ok. 150 g)
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki letniego mleka ( ok 125 ml)

 

Przepis:

Margarynę roztpuścić i wystudzić( można w tym celu włożyć garnek z margaryną do naczynia z zimną wodą, uważając żeby ta woda nie dostała się nam do tłuszczu). Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem. Wysypujemy mieszaninę na stolnicę, formujemy z niej górkę w środku robimy dziurę do której wbijamy dwa jajka, wlewamy śmietanę, roztopiony tłuszcz i mleko. całość zagniatamy rękami aż uformuje nam się jednorodna kształtna pachnąca masa.

Dzielimy ciasto na dwie części, owijamy folią i wsadzamy co najmniej na pół godziny do lodówki( najlepiej na godzinę). Po tym czasie wyjmujemy jedną część, rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok 1 cm lub mniej i wycinamy ciastka dowolnego kształtu. Drugą część można wsadzić do zamrażarki i niech czeka na nasze dalsze pomysły :)

Moża również wcześniej posiekać ok 60 g gorzkiej czekolady i dodać do ciasta po wyjęciu go z lodówki ( w tym celu ugniatamy ciasto podsypując co raz kawałkami czekolady, aby cała czekolada dobrze się rozprowadziła).

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, układamy ciastka w niewielkich odstępach od siebie, smarujemy je od góry rozbełtanym białkiem za pomocą pędzelka.

Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 12 - 15 minut do uzyskania jasno karmelowego koloru.

Bon appetit!

poniedziałek, 28 lipca 2014, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/10/08 08:36:31
fajny, prosty przepis.. :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...