Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka babci Zosi

Ukochana Babunia i najbardziej tradycyjne ciasto świata. No a kto nie robi szarlotki lepiej niż własna Babcia?! Zapachniało kuchnią, rodzinnymi pogaduszkami.. ja to nazywam PCIM  - Pięknie, cicho i miło...

Who wants a bite? :)

Składniki na dużą brytfankę

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 kostki margaryny Kasi ( tak byłam uczona i innych nie używam)
  • 1 śmietana " kwadratowa" ( czyli 18% Krasnystaw - nazwa się przyjęła i wszyscy w rodzinie wiedza o co chodzi )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 duże jaja
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 kg jabłek ( najlepiej pół na pół słodkie z szarą renetą)
  • sok z 1/2 cytryny wyciśnięty
  • cynamon( 1 Łyżka ), cukier ( 100 g ) do posypania jabłek

Przepis

Mąkę przesiewamy do garnka , robimy w tym kopcu wgłębienie, dodajemy cukier, proszek, cukier wanilinowy, jaja, śmietanę. Wkrawamy kawałek po kawałku margarynę i zagniatamy całość  (ręką! - ma być rustykalnie!), ale nie za długo, ma powstać spójne ciasto, nie lepkie. Uformowane ciasto dzielimy na 2 części ( bo jedna jest strasznie duża) i wkładamy na ok 1 h do lodówki,żeby odpoczęła.

Nastawiamy piekarnik na 180 C.

Jabłka obieramy, trzemy na tzw. " dużych oczkach" ( jak nie wiecie które to, to zapytajcie się babci ). Ja tutaj zalewam jabłka sokiem z cytryny, zasypuje cukerm i cynamonem, ale babcia robi to dopiero po wyłożeniu jabłek na spód ciasta. Wkładamy do lodówki.

Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy tak, aby miało grubość ok 1 cm i wykładamy nim wysmarowaną masłem i obtoczoną w bułce tartej brytfankę ( ja używam na 3/4 tego ciasta formy o wymiarach 30x40). Wykładamy na to jabłka ( jeśli nie zrobiliście tego wcześniej, tu należy pokropić je cytryną i posypać cukerm i cynamonem). Rozwałkowyjemy drugi kawał ciasta i wykładamy go na górę, dociskając po bokach. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem aż do spodu w równomiernych odstępach ok 3 cm. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 min, aż góra delikatnie zacznie nabierac rumianego koloru. Można kroić ciepłe.

Bon appetit!

poniedziałek, 01 kwietnia 2013, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...