Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Kieszonki z kurczakiem

Podpatrzyłam ten przepis w programie Mad Hungry, kiedy akurat była seria o mrożonkach. Ale, ale, jakich mrożonkach! Chodziło o danie, które robi się szybko i sprawnie a w pewnej fazie się je mrozi, żeby grzecznie czekały np. na nasz obiad, jako deser itd. Świetny pomysł, prosty, bo nie jest to klasyczne pierogowe ciasto, zmodyfikowany po mojemu, a i może wkrótce dostanie się w wasze ręce.

Przepis w oryginale można znaleźć tu

Składniki na ciasto:

  • 8 łyzek masła, pokojowa temperatura
  • 115 g cream cheese ( ja używam śmietankowych serków do smarowania tupu almette)
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany 30%
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli

Najpierw ugniatam masło, serek i śmietanę razem, dodaję powoli mąki z solą i urabiam aż ciasto ma jednolitą konsystencję. Wsadzam do lodówki na ok 1/2 h do godziny. 

Składniki na farsz:

  • podudzia, udka i skrzydełka z kurczaka ( będziemy robić wywar)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki posiekanego pora lub selera naciowego
  • 1/3 szklanki posiekanej marchewki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wywaru z kurczaka ( tego co zrobimy na podanym wyżej mięsie, nic się nie martwcie)
  • 1/4 szklanki startego parmezanu ( albo goudy)
  • jajko, 1 łyzka mleka ( do posmarowania po wierzchu)

Najpierw robimy wywar: kurczaka myjemy, wrzucamy do garnka, gotujemy z kostką rosołową aż będzie miękki. ( Można też po prostu zrobić rosół, na warzywkach i kurczaku, potem posłużyć się warzywkami z rosołu, nie trzeba będzie siekać nowych a będziecie mieli i zupkę i drugie danie). Obieramy mięso z ugotowanego kurczaka, uważając na kostki,żeby się nam nie dostały do farszu, siekamy kurczaka na malutkie kawałi. Na patelni rozgrzewamy masło z cebulą, dodajemy warzywka, podsmarzamy, dodajemy kurczaka, też go podsmarzamy-wszystko razem na jednej patelni. Solimy i pieprzymy do smaku, można dodać też innych ziół według uznania, ale ostrożnie, na patelni jest już duzo smaków. Dolewamy 1,5 szklanki bulionu, przemieszamy i czekamy aż bulion troszku odparuje, do mniej więcej 1/3 swej objętości. Dodajemy mąkę, stale mieszając, aby farsz zgęstniał. Posypujemy go startym serem i czekamy aż do całkowitego wystudzenia.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, na grubość ok 1 cm, wycinamy w nim dość duże koła ( ja wycianałam chyba nawet 12 cm, ale możecie zrobić od szklanki, włoży się wtedy po prostu mniej farszu do jednego). Tak wycięty fragment kładziemy na dłoni, wkładamy na niego ok 1 łyżkę wystudzonego farszu i zamykamy jak pierogi, zlepiając końce koła, można delikatnie nasmarować jeden łuk ciasta wodą, żeby się lepiej lepiło.

Tak przygotowane kieszonki można w tym momencie zamrozić i wyciągać kiedy się chce.

Ale, jeśli chcemy zjeść je teraz, wystarczy rozgrzać piekarnik do 190 C. Kieszonki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, samrujemy od góry jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Pieczemy ok 20 -25 minut, do lekkiego przyrumienienia z góry. Podajemy ok 5 minut po skończeniu pieczenia.

Bon appetit!

niedziela, 07 kwietnia 2013, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/11/26 10:36:57
Uwielbiam takiego kurczaka, kojarzy mi się z dzieciństwem, bo mama często przygotowywała go właśnie w takiej postaci :) Zrobię dzisiaj to danie na obiad :) Mam pytanie, czy kurczaki z gwarancją jakości QAFP jakoś różnią się od zwykłych, tańszych kurczaków? :)
-
2013/11/28 15:36:53
Cieszę się,że to danie przywodzi na myśl takie miłe skojarzenia:) Wiesz, ja uzuwam kurczaków z lokalnych sklepów najczęściej, są mniej "napakowane" szczepionkami,więc smak ich różni się nieco od tych supermarketywych plus są zdrowsze:) Myślę, jednak,że można sie posłużyć zarówno drobiem z licencją jak i tym marketowym,danie zapewne wyjdzie dobre. Powodzenia! :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...