Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

(nie) Klasyczny de volaille

Jak Wam się kojarzy de volaille? Najczęściej jest to pierś z kurczaka, zrolowana z masełkiem, chrupiąca, choć modyfikacje są różne. Dzisiaj przedstawiam Wam nową versję klasyczneko kotleta, która wygrała konkurs na idealną potrawę, prosta i szybkoa w przygotowaniu :)

Przepis pochodzi z programu "perfect...", dostępnym na kuchniaplus.pl

Składniki ( dla 2 osób)

  • 2 piersi z kurczaka, wymyte,  rozklepane, można też naciąć na motylka i  wtedy lekko rozklepać
  • 80 g masła, temp. pokojowa
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • świerza natka pietruszki lub 2 łyżki suszonej
  • 1 jajko
  • byłka tarta do obsypania
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Rozklepaną pierś posypujemy z obu stron solą i pieprzem, wsadzamy na chwilke do lodówki, by chwyciła przyprawy. W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe:

Rozdrabnaimy ząbki czosnku, dodajemy do masła, solimy do smaku i mieszamy. Wsupujemy pietruszę i zagniatamy widelcem. Wyjmujemy pierci z lodówki. Na środek nakładamy masła i zawijamy w jak najciaśniejszy rulonik. Wkładamy tak do rozbełtanego jajka, póxniej mąki, proces powtarzamy 2 razy, aby nasze zawiniątko dokładnie sie oblepiło.Rozgrzewamy porządnie olej, im głębszy, tym lepiej i krócej się będzie robiło. Smarzymy tak z każdej strony ( czterech!) obracają co ok 2 min. Naprwwdę w głębokim oleju czas smarzenia zmacznie się skraca. Pilnujemy by nie przypalić. Ciepłe odsączamy z oleju i od razu na talerz.

Może być solo, z frytkami, ratatouille, co Wam się będzie podobało :)

środa, 06 marca 2013, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: ajgacju, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2013/03/09 18:28:14
fajne, na pewno ugotuje, dzieki :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...