Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Prawdziwe włoskie Tiramisu

 

Tak, tak tak! To niewymownie, niewyobrażalnie jest TO! Słodkie, delikatne, wyrafinowane..ale! Jakież proste w przygotowaniu! Zaskoczysz ukochana osobę, że tak dobrze gotujesz - gwarantowane:)

Przepis klasyczny plus pare sugestii Magdaleną Gessler.

 

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 duże jajka ( można dać nawet do 6  - im więcej tym lepsze)
  • 100 g drobnego cukru do wypieków ( nigdy takiego nie kupuje - mielę zwykłdy cukier w maszynce do kawy przez 3 sek. :) )
  • paczka biszkoptów ( ilość zależy od waszego naczynia na tiramisu - mają być 2 warstwy, żeby zakryć dół i warstwa środkowa)
  • 30 ml likieru amaretto ( obowiązkowo !)
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • pare kropel soku z cytryny ( 10 ml)
  • zaparzony kubek mocnej kawy.
  • 2 łyżeczki  gorzkiego kakao

Przepis:

Zaparzyć kawę, odczekać aż przestygnie i wlać do pojemnika, w którym łatwo nam będzie maczać biszkopty.  Zagotować wodę. Jajka umyć i jedno po drugim maczać we wrzątku na 5 sekund, czynność powtórzyć 2 razy ( zabieg ten wykonuje zawsze, żeby usunąć ze skorupki bakterie ). Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukru i miksować na puszystą, jasnożółtą masę ( im jaśniejsza tym lepiej) - można to zrobic mikserek, ale ja wole kontrolować " żółtość" i używam trzepaczki balonowej. Białka ubić z odrobina soli na sztywno. Do masy żółtkowej dodać serka mascarpone, delikatnie go wmieszać, by nie było grudek. Dodać skórkę i sok z cytryny, amaretto. Na koniec dodawać pianę - porcjami - najpierw 1/3 poten 1/2 potem resztę i delikatnie wmieszać, żeby nie straciło puszystości. Biszkopty maczac na pare sekund w kawie i układac na dnie naczynia ( ja używam żaroodporka takiego jak na crumble ) Zalać to jedną druga masy, rozprowadzić. Położyć drugą warstwę biszkoptów maczanych w kawie i wylac na nie druga część masy mascarpone. Wyrównać. Tak przygotowane ciasto zakryć folią aluminiową i włożyc do lodówki, minimalnie na 2 godziny, a najlepiej na nałą noc. Przed podaniem posypać od góry kakao.

Bon appetit!

środa, 27 marca 2013, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/03/27 22:36:21
Najlepsze ciasto jakie w życiu jadłem ! Serio :)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...