Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Omlet lekki i puszysty

Mój pewny i sprawdzony przepis na idealny omlet. Często robię go na śniadanie, opanowałam już takie tempo, że 15 minut ze smażeniem to za dużo :) A przy tym jest lekki, pożywny, można dowolnie modyfikować - słodko czy słono..

Składniki ( na jeden o średnicy ok 20 cm)

  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie: rodzynki, cynamon, wanilia..ale nie trzeba
  • olej do smażenia
  • sól do białek

Przepis:

Ubijamy białka na sztywno z odrobiną soli. W osobnej miseczce miksujemy jaja z cukrem i dodajemy powoli mąki. masę jajeczną przelewamy powoli do białek, delikatnie wmieszowując. Na nagrzaną patelnie wykładamy naszą omletową masę, nie do samych brzegów, skręcamy palnik na "półtora". Cały czas pilnujemy - szybko się przypala. Teraz cała sztuka: Obracamy sprawnym i odważnym ruchem ( jak to mawiała Julie Child ) omlet na drugą stronę, nie z za wysoka.. i nie przejmujemy się że część wypadnie poza patelnie :) Po kilku takich śniadankach nabierzecie wprawy :)

Druga strona przypala się jeszcze szybciej bo jest cieńsza - w końcu część wyleciała za patelnie :))

Przekładamy na ciepły talerz, dekorujemy śmietanką, dżemem lub... lemon curd'em - przepis na stronie.

Bon appetit!

 

czwartek, 21 marca 2013, anieczka.k
Tagi: omlet

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/03/27 22:37:19
Puszysty jak almette :D
-
Gość: Misu na, *.play-internet.pl
2016/07/06 13:32:57
Spróbowałam wykonać omlet, ale chyba coś jest nie tak z tym przepisem , ponieważ żółtko nie wyszło płynne i nie dało się zmieszać. Postępowałam zgodnie z nim, więc prawdopodobnie jest za mało składników wypisanych.
Pozdrawiam.
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...