Opowieść o przyprawach, poezja delikatnych i wyrazistych smaków .. to co kobiety potrafią najlepiej !
Blog > Komentarze do wpisu

Jabłecznik na cieście francuskim

Wczoraj zaprosiłam paru gości..wiadomo, każdy coś przynosił, ale jak to już w polskim zwyczaju jest gospodyni musi coś wystawić sama - szczególnie jak bardzo lub gotować :) Ale jak to też u nas - zabieganych łakomczuchów - bywa, nie miałam zanadto czasu.. sięgnęłam więc do mojej nowej książeczki " serniki, szarlotki, makowce" i.. bach! Przepis bardzo szybki ( 25 minut z pieczeniem! ) a taaaaki smaczny.. sama ledwo uszczknąłam jeden kawałek - wszystko się rozniosła w parę sekund!

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 3 duze lub 6 małych jabłek kwaśnych
  • 100 g cukru
  • 1łyzeczka cynamonu
  • sok z cytryny
  • rodzynki ( ok 30 g)

dodatkowo:

  • ok. pół małego słoiczka dżemu morelowego ( choć ja dałam borówkę leśną, bo innego nie miałam i wyszło - cudo! )
  • 75 ml wódki

Nagrzać piekarnik do 200 C . Blachę smarujemy masłem, porządnie, jeśli mamy do czynienia z ciastem kupnym. Kładziemy jeden placek ciasta, smarujemy po nim zimną wodą i nakładamy na niego drugi. Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy : małe na połówki duże na ćwiartki. układamy symetrycznie na cieście ( można delikatnie docisnąć żeby się trzymały.  Kropimy każde paroma kroplami soku z cytryny. Cukier mieszamy z cynamonem i obsypujemy owoce równomiernie. Wsadzamy do piekarnika na 10 minut. W tym czasie rozpuszcany w rondelku dżem z wódką. Po upieczeniu się ciasta, smarujemy po całości przygotowaną miksturą, posypujemy rodzynkami ( można je najpierw sparzyć) i wsadzamy jeszcze na chwikle do piekarnika ( ok 2 minut).

Bon appetit!

sobota, 23 marca 2013, anieczka.k

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...